Hírek

2014.09.07. 08:29

Huszadszor is együtt a szüreti mulatságon

Lesencefalu - Immár huszadik alkalommal rendezték meg a környék települései a Lesencéktől a Balatonig szüreti mulatságot, amelynek minden évben másik település ad otthont.

Tóth B. Zsuzsa

A szombati eseményre kilenc település, Lesencefalu, Lesencetomaj, Lesenceistvánd, Uzsa, Balatonederics, Raposka, Szigliget, Nemesvita és Hegymagas lakosai gyűltek össze, hogy a vidám felvonulást követően közösen köszöntsék az őszi hagyományt. A megnyitó ünnepségen a hagyomány ötletgazdája, Eke Ferenc, Nemesvita polgármestere üdvözölte az idei házigazdákat és méltányolta, hogy a hagyomány két évtizeden keresztül fennmaradt. Kigyós Ferenc, Lesencefalu polgármestere örömmel fogadta a vendégeket.

A Lesencéktől a Balatonig szüreti mulatságon Eke Ferenc ötletgazda méltatta a húsz éve fennmaradt hagyományt (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Hosszú volt a húsz év, sok nehézséggel, de a közös szüreti felvonulás szokása fennmaradt, hála ezért mindenkinek, aki tett érte - mondta Kigyós Ferenc. Mészáros László, Lesencetomaj polgármestere a hagyományőrzés fontosságáról szólt és méltányolta, hogy míg hat település indította el a szüreti ünnepet, idén már kilenc falu alkosai mulatnak együtt. Sallee Barbara, a hegymagasi polgármester a bor erényeit sorolta. Lesenceistvánd első embere, Tóth Csaba megköszönte a közönség részvételét, hiszen, mint leszögezte, nélkülük semmi értelme nem lenne a programnak.

Uzsa alpolgármestere, Gábor Oszkár jókívánságait adta át, Balatonederics alpolgármesterével, Szijártó Ferenccel együtt. Raposkát Bolla Albert polgármester képviselte, gratulálva a szervezőknek a fesztiválhangulatért. Mészáros Lászlótól emléklapot vehetettek át a legtöbbet segítők: Töreky Éva, Molnár Gyula örökös kisbírfó, László Anetta, Kardos Béla, Péber Imréné, Szabó Péter, Nagy Károlyné, Eke Ferenc és Bolla Albert. Bécsi László plébános Isten áldását kérte a szüretelőkre és a termésre, majd a kulturális programban bemutatkoztak a résztvevő települések hagyományőrző csoportjai, civil együttesei. Fellépett aztán a Kinizsi Táncegyüttes, a Jó Laci Betyár, Sipos F. Tamás, a Boombatacuda, volt operett és musical, tűzijáték és tombola a bál előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!