Hírek

2014.10.24. 09:07

Támad a belvíz

A viharos időjárás és az esőzés következtében megyénk patakjainak emelkedik a vízszintje, de készültséget nem kellett elrendelni. Nem így a belvíz esetében: Ősitől Cecéig már a másodfok van érvényben!

Tremmer Tamás

Az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapján a megyénkre vonatkozó vízállási adatiból az olvasható ki, hogy Veszprém megye területén pénteken Ősitől egészen Cecéig egy sávon, mintegy 155 négyzetkilométerre már a II. fokú belvízvédelmi készültséget is elrendelték!

Az OVI adatai szerint a kedd éjszaka kezdődött esőzés következtében megyénk vízfolyásaiban is emelkedtek a vízszintek. A Torna-patak vízhozama Kolontárnál jelentősen és hirtelen megugrott: október 22-én kilenc órakor 71 centit mértek, míg 24 órával korábban 50 centivel volt alacsonyabb a vízszint. Péntekre tovább esett, délután már 40 centi alatt volt a vízszint.

A Torna Karakónál viszont lassabb emelkedést mutat, itt csupán 30 centivel nőtt a vízszint szerda reggelre, este 158 centin tetőzött majd lassú apadás után pénteken délután 137 centiig csökkent, de délután már ismét 152 centi volt.

A Hajagos patak Nemesszalóknál egy nap alatt 30 centit nőtt, csütörtökön 72 centin tetőzött, lassan apadt, pénteken délután 60 centi közelében állt a mérce.

A Bitva Mihályházánál stabil szintet mutat, mindössze egy szűk, tíz centis sávon belül – 50-60 centi között - mozog a szintje.

A Gerence-patak Takácsinál 24 óra leforgása alatt 50 centit nőtt, majd lassú apadással péntek délre 100-ról 75 centiig esett, itt stabilizálódott.

A Rába Kemenesszentpéter határában a szerda délelőtti állapotához képest péntek délutánig folyamatos emelkedés mellett 170 centit nőtt, de még nem érte el a 250 centis készültségi határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!