Hírek

2014.11.19. 13:53

A füredi Lóczy és a veszprémi Lovassy az ország legjobb iskolái között

Balatonfüred - A harmadik legjobb szakközépiskola az országban a füredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola - ez derült ki egy friss felmérésből. A Lovassy Gimnázium ismét az élmezőnyben végzett, a legjobb vidéki középiskola lett.

Prevics Éva

A diákok nagy része ma már külföldi egyetemekre megy tanulni a Lóczy idegenforgalmi szakáról. Bécsbe, Svájcba, Dániába vagy Hollandiába felvételiznek legszívesebben a diákok-mondta a Naplónak az iskola igazgatója. Duna Katalin kiemelte: azért nagyon nagy elismerés számukra ez az eredmény, mert a két tannyelvű idegenforgalmi szak nehezebb, mint egy magyar nyelvű szakközépiskola, mégis épp ebben a kategóriában lett a Lóczy a harmadik.

A füredi Lóczy a harmadik legjobb szakközépiskola a felmérés szerint (a háttérben Duna Katalin igazgatónő áll) Fotó: Prevics Éva

A két tannyelvű szakon a diákok a nyelvi előkészítő évben heti 19 órában tanulják a célnyelvet, hogy később a szakmai alapozó tárgyakat is ezen a nyelven oktathassák nekik. Ez a szak öt éves, utána a diákok egy év alatt végezhetnek el még egy két éves szakmai képzést is, mellyel például idegenvezetők lehetnek, de a legtöbben egyből továbbtanulnak. Erről a szakról százszázalékos a felvételi arány egyetemekre, főiskolákra. A fiatalok innen már úgy lépnek tovább, hogy egy nyelvet felsőfokon, egy másikat pedig legalább középfokon ismernek.


A veszprémi Lovassy gimnázium idén is az élmezőnyben végzett (Fotó: Penovác Károly)

A rangsor összeállításánál a legutóbbi érettségi eredményeket és a 10.osztályos kompetenciafelmérés eredményét vették figyelembe. A lista a HVG kiadványában jelent meg. A legjobb szakközépiskola egyébként a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola lett, a Lóczy előtt másodikként pedig az egri Neumann János Középiskola és Kollégium végzett. A megyéből a veszprémi Lovassy László Gimnázium ismét kiemelkedő eredményt ért el, a vidéki középiskolák között a legjobb lett, de az összesítésben is a kilencedik helyen szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!