Hírek

2014.11.14. 18:10

Segítik a civileket - Információs nap az aktuális feladatokról

Civil információs napot szervezett a Veszprém Megyei Civil Információs Centrum, a rendezvényen két témával foglalkoztak.

Müller Anikó Hanga

Az alapítványok, egyesületek képviselői meghallgatták, hogyan legyenek jó vezetők, majd szó esett az új Ptk.-val és a civil törvénnyel kapcsolatos aktuális feladatokról és tapasztalatokról.

Az elmúlt két és fél évben pályázati támogatásból közel százhúsz fórumot, képzést tartottak a kistérségekben, segítve a civil szervezetek munkáját, tájékoztatta lapunkat Varga Endre, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke, a Veszprémi Civil Ház vezetője. Szükséges volt ez azért is, mert a szervezeteknek további törvényes működésükhöz meg kell felelni a jogszabályi változásoknak. A 2011. évi civil törvény alapján – melynek célja az volt, hogy letisztuljon a civil szféra – azon túl, hogy kérvényezni kellett újra a közhasznúsági besorolást, minden civil szervezetnek módosítania kell az alapszabályát is. Elmondta, a megye mintegy háromezer-háromszáz szervezete közül a kérelmet csupán ezerhétszázan nyújtották be.

Varga Endre az alapítványok, egyesületek képviselőinek beszélt (Fotó: Kertész Milán)

A fórumon Varga Endre a szervezetfejlesztésről, a menedzsment funkcióiról beszélt. Felvázolta, miért szükséges és miként lehet motiválni, aktivizálni, hatékonyan bevonni a tagokat a munkába, hiszen egy vezetőnek nem kell értenie minden szakterülethez, a fontos, hogy jó stratégiai elgondolásai és koordináló kvalitásai legyenek.

Hudi Zsuzsa egyesületi titkár ismertette, mi a teendőjük azoknak a szervezeteknek, akik eddig nem módosították az alapító okiratukat, és akik nem maradtak közhasznúak, mikor szerezhetik meg újra e státuszt. Varga Endre kiemelte lapunknak, az alapítványok, egyesületek számára a kistérségekben tartott fórumokon túl a Civil Házban is nyújtanak információs szolgáltatást, tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!