Hírek

2014.11.10. 14:27

Téli üzemmódra kapcsoltak a közútkezelők

Megyei körkép – A hét első napján I-es fokozatban elindult a téli szolgáltatási üzem a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél. Hétfőtől megyénkben is 24 órás ügyeletet ad a közútkezelő.

Tremmer Tamás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerint minden évben november 10-én áll át téli üzemmódba, függetlenül attól, hogy a jelenlegi tavaszai időjárás nyomán még nincs szükség beavatkozásra. A téli üzemmód március 15-ig tart, hacsak az időjárás meg nem tréfálja a közútkezelőt. Minderről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei vezetői, Fekete János megyei igazgató és Zugor István üzemeltetési és fenntartási osztályvezető adtak számot hétfői sajtótájékoztatójukon.

Fekete János elmondta, az átállás minden évben megfelelő előkészületek után történik, idén sem maradt el a gépek, a személyzet felkészítése. Megyénkben négy üzemmérnökség található (Ajka, Pápa, Tapolca, Veszprém), már mindegyik helyen elvégezték a gépszemléket. Idén jelentős fejlesztéseik voltak: elkészült a 2500 tonna kapacitású sótárolójuk Veszprémben, valamint több új gép beszerzésére is lehetőségük nyílt.

Hangsúlyozta, bármilyen magas színvonalú is a felkészülés, ha az időjárás olyan, egyedül nem boldogulnak. Együttműködési megállapodásuk van a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel, a volánokkal, tőlük információt, és segítséget kaphatnak. Tíz működő útmeterológiai állomásuk van megyeszerte, ezek is szolgáltatnak adatokat számukra. Idén a munkájukat nehezíti, hogy Öskü és Herend térségében nagyarányú útfejlesztés zajlik, s munkaterületen fokozott óvatossággal kell végezniük az úttakarítás.

Zugor István arról számolt be, hogy a megye közúthálózata 1628,5 kilométer, ebből 613,6 kilométeren járnak az őrjáratos kocsik, hótolást és síkosságmentesítést végezve.  845 kilométer az úgynevezett rayonos út, itt alapvetően hóeltakarítás folyik, síkosságmentesítés csak az emelkedőkön és a veszélyes kanyarokban van.

Munkavégzésre Veszprém megyében 23, ekézésre, szórásra alkalmas kombinált gép-, 24 hóeke és nyolc hómaró áll rendelkezésükre. Ezeken felül igény esetén 50 további bérelt gépet tudnak munkára fogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!