Hírek

2014.12.01. 21:07

Akár éveket is várni kell egyes műtétekre

Veszprém – Akár éveket is várniuk kell a betegeknek egy-egy műtétre a hazai kórházakban, a megyeszékhelyen a térdprotézisműtéteknél a leghosszabb a várólista.

Marton Attila

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszerében elérhetők az egyes műtétekre vonatkozó várólistákkal kapcsolatos adatok. Szürkehályogműtétre a pápai kórházban 45, Veszprémben 220, az ajkai Magyar Imre Kórházban négy napot kell várni, országosan a legtöbbet, 600 napot a szombathelyi Markusovszky kórházban kell várakozni erre a beavatkozásra. Csípő-protézis-műtétre Veszprémben 529 napig kell várni, míg egy mandulaműtét esetén Pápán 22, a Csolnoky kórházban 31 nap után kerülhet műtőasztalra a beteg. Térdprotézisműtétre Veszprémben 554 napot, országosan a legtöbbet, több mint 1800 napot az egri Markhot kórházban kell várni. Hasfali, lágyéksérvműtét implantátum beültetésével Veszprémben 29, Pápán tíz napot, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben egy napot, míg a Szent Donát Várpalota Kórház, Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-nél 49 napot kell várni.

Szántó Tamás, a veszprémi radiológia osztályvezető főorvosa szerint a várólistát befolyásolja az intézmény finanszírozási kvótája is
Fotó: Penovác Károly


Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója elmondta, intézményük országosan a középmezőnyben található a várólistákat tekintve. A csípőprotézis-műtétekre többletkvótát kaptak év közben, ezért nem nőtt tovább a várakozási idő.

Az előjegyzési listák esetén a mágnesesrezonancia-vizsgálatnál a legkritikusabb a helyzet, a veszprémi kórházban mintegy három hónapot kell várnia a vizsgálatra annak, aki bejelentkezik, s a várakozási idő növekedésében az is szerepet játszik, hogy az MRI-nél az ellátási területek közé tartozik Komárom-Esztergom megye. A hosszabb várakozási idő miatt kialakítottak egy azonnali és sürgős vizsgálati kört. A CT-vizsgálatok esetében szintén növekednek az előjegyzési idők, illetve egyes szakrendeléseknél is előfordul egy hónapos várakozási idő. A gépek és eszközök üzemidejét az befolyásolja, hogy mekkora az intézmény finanszírozási kvótája, Veszprém megye az országos átlagnál tíz százalékkal kevesebb kvótához jut, ami egyben azt is jelenti, hogy tíz százalékkal kevesebb vizsgálatra jut pénz, magyarázza a főigazgató, aki megjegyezte, havonta így is több tízmillió forintért végeznek olyan vizsgálatokat, amelyekre a kvótából nem jut forrás.


 

Arra a kérdésre, hogy miért drágák a vizsgálatok, a főigazgató elmondta, az eszközök beszerzése mellett azok üzemeltetése is jelentős költségekkel jár, például csak a CT-berendezés karbantartása havonta mintegy 5,5 millió forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!