Hírek

2015.01.06. 12:47

A jégszörfös baleset tanulságai

Olvadásban tilos a jégre menni, ennek ellenére megfelelő felszereléssel és odafigyeléssel akár túlélhette volna a balesetét a vasárnap meghalt örvényesi jégszörfös.

Prevics Éva

A Balaton-Átcsúszás és az első Balatoni Jégsport Találkozó szervezője közleményt adott ki a 62 éves jégszörfös halála után. Azt írja: az olvadó jégre soha nem szabad rámenni, minden ebben illetékes fórum felhívta a figyelmet, hogy a balatoni jég nem vált alkalmassá a sportolásra.

Kardos Gábor szerint a profi jégszörfösök tudják, hogy a jég vastagsága sem garancia. A tíz centiméteres jég is lehet szivacsos szerkezetű, míg az 5-6 centiméteres is lehet biztonságos, ha homogén felépítésű, tömör, üvegszerű jégpáncélt alkot. Bármilyen jégen, a 30 centi vastagon is szinte bárhol lehet rianás. A Balatonon több helyen vannak víz alatti források, melyek felett jóval vékonyabb lehet a jég, illetve a madarak is „kifürödhetik” itt-ott a jeges vizet.

Kardos Gábor

Emiatt a jégen sportolást mindig extrém sportként kell kezelni, de a mostani olvadó veszélyes jég esetében valóságos expedícióként lehetett volna csak a jégre merészkedni - teszi hozzá. Fontos, hogy ha egyedül megy valaki a jégre, szóljon egy parton lévőnek, hiszen baj esetén ő értesítheti a vízimentőket. A neoprén ruha is sokat segít, hiszen vízbe esés után rövid ideig melegen tartja a testet, mentőmellényt is érdemes viselni, illetve hasznos önmentésre alkalmas jégszöget is magánál tartania a a sportolónak, amivel kihúzhatja magát a vízből. Ez a korcsolyázókra ugyanúgy vonatkozik, mint a jégvitorlázókra. Ma még sajnos nem lehet kapni jégszöget, de házilag is könnyen készíthető, például szerszámnyélbe erősen rögzített nagy méretű szögből vagy meghegyezett csavarhúzóból.

Kardos Gábor szerint ez a szerencsétlen kimenetelű baleset is felhívja a figyelmet arra, hogy ideje lenne elkezdeni gyártani olyan jégvitorlást vagy jégszörföt, mely beszakadáskor is fennmarad a vízen, mert azzal jobb eséllyel lehetne elkerülni az ilyen tragédiákat. A Balaton-Átcsúszás szervezője egy keszthelyi hajóépítővel és egy fűzfői jégszörf készítővel olyan fejlesztésbe kezdett, melynek eredményeként várhatóan jövőre már elérhető lesz egy új modell, mellyel akár a vizes szakaszokon is át lehetne szörfözni. Ez a balatoni körülményeknek megfelelő lenne és felválthatja azokat a korábban használt veszélyesebb változatokat, melyek elmerülnek beszakadáskor.

Kapcsolódó anyagok:

Tapasztalt oktató volt a vasárnap meghalt jégszörfös

Vízimentők hozták partra egy 62 éves férfi holttestét Örvényes közelében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!