Hírek

2015.01.05. 14:35

Van aki nyer, más bukik az új útdíjfizetési rendszeren

Az év elejétől fizetőssé vált hazánkban szinte minden gyorsforgalmi útszakasz. Azonban a korábban megszokott autópálya matricák mellett bevezették a megyei matricát is, akik csak rövid távon utaznak, jobban járhatnak. Dupla pénzért vehetnek megyei matricát a kisbuszok.

Tremmer Tamás

A hazai gyorsforgalmi úthálózat január 1-tól fizetőssé vált, beleértve az eddig díjmentesen használható városi elkerülőket, autóutakat, a ferihegyi gyorsforgalmi utat, valamint az M1/M7 budapesti bevezető szakaszán található bevásárlóközpontok elérését is. Díjmentesek kizárólag a következő szakaszok maradtak: az M0 autóút 1. sz. főút M5 autópálya közti szakasza; az M0 autóút 4. sz. főút és M3 autópálya közti szakasza; az M0 autóút 11. sz. főút és a 2. sz. főút közti szakasza; valamint az M31-es autópálya teljes szakasza.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A hagyományos időalapú (heti-, 10 napos, havi, éves) matricák továbbra is érvényben maradnak, emellé vezették be a megyei matricákat. Az összes tikett január elsejétől mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére megvásárolható, február elsejétől pedig minden korábban megszokott értékesítési módon (töltőállomás, mobiltelefon, és a többi) vásárolható lesz matrica a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ígérete szerint.

Két pont között a legrövidebb út az egyenes, de én az erdőn keresztül tudok egy rövidebbet is Ez a kis sutka jut az ember eszébe azonnal, ha azon kezd töprengeni, miként lehet megoldani az A-ból B-be jutást úthasználati díj fizetése nélkül.

Veszprém megyében a majd négy kilométeres M7-es szakaszon kívül egyelőre máshol nem kell fizetni. Aki megyénkből a szomszédos megyébe jár dolgozni, szintén számolgatnia kell: a győri, a fehérvári elkerülő már fizetős. Szombathelynél az M86-oson is szednek díjat.

Minden megyei matrica kizárólag a megyei közigazgatási határain belülre szól, így a szekszárdi és a dunaújvárosi Duna hídra kettőt kell váltani, mert a megyehatár a folyó (a híd) közepén van. Ha a csomópont területe (az autópálya megközelítését szolgáló csomóponti ágakat is beleértve) két megyére is kiterjed, az a két megye bármelyikére érvényes jogosultsággal használható. Országos szinten három ilyen helyszín van: az M1 autópályán Gönyűnél (Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye határán), az M6 autópályán Százhalombattánál (Pest és Fejér), és Dunaföldvárnál (Fejér és Tolna).

A Budapestről a Balaton déli partjára készülőknek az aligai négy kilométeres Veszprém megyei szakasz miatt négy megyei matricát kell vásárolniuk. Vagy Lepsénynél kilépnek a pályáról. Vagy vesznek „klasszikus” autópálya vignettát.

A díjköteles úthálózat térképe több internetes oldalon is hozzáférhető. Aki útra készül, már ne csak az útállapotok felől érdeklődjön...

Az országos éves matricához hasonlóan a megyei matrica érvényessége január elsejétől a következő évben január 31-ig tart. Egy rendszámra minden korlátozás vagy megkötés nélkül bármely megyére vásárolható megyei matrica. A megyei matricák ára személygépkocsi esetében ötezer forint. A hétnél több (8-9) személy szállítására is alkalmas gépjárművek (például kisbuszok, lakóautók, haszongépjárművek) éves díja tízezer forint. Az autóbuszok megyei matricája 20 ezer forintba kerül.

Nem fizetésért szankció jár, figyelmeztet a NÚSZ. A díjköteles szakaszokra történő felhajtás előtt már rendelkezni kell érvényes jogosultsággal. Ez lehet a hagyományos időalapú matrica (heti-10 napos, havi vagy éves) vagy az új területi alapú megyei matrica. Ha valaki rendelkezik a hagyományos matricák bármelyikével, akkor már nem kell megyei matricát venni. Aki nem rendelkezik érvényes úthasználati jogosultsággal, az pótdíjra számíthat. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!