Hírek

2015.02.10. 15:52

Kampányolás - A törvény nem tiltja, hogy villanyoszlopra helyezzenek plakátot

Veszprém - A választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a villanyoszlopokra való plakátragasztást.

Balla Emőke

A február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési választást megelőző ötven nappal, azaz január 3-án kezdődött a kampányidőszak. Pártok és független jelöltek kampányolnak, helyezik el plakátjaikat a megyeszékhelyen, valamint a környező huszonnégy településen. A választási eljárásról szóló törvény szerint plakát a választási falragasz, felirat, szórólap, vetített kép, embléma, mérettől és hordozó-anyagtól függetlenül.

Választási plakátok minden létező helyen Veszprémben.
Fotó: Penovác Károly

A kampányidőszakban a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot, a plakát a kampányidőszakban korlátozás nélkül elhelyezhető. Épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő hozzájárulásával lehet. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos. A plakátot minden esetben úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. 

A plakátot a szavazást követő harminc napon belül el kell távolítani annak, aki azt elhelyezte vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni.


Fotó: Balogh Ákos


A választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a plakátok villanyoszlopokra való kihelyezését, de azoknak egyéb előírásoknak – a közúti közlekedést szabályozó jogszabályoknak, önkormányzati rendeleteknek – is meg kell felelni, tájékoztatott Mohos Gábor, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője.



Mohos Gábor, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője

Ha a plakátok a közlekedés biztonságát veszélyeztetik vagy elvonják a közlekedők figyelmét, a közútkezelő eltávolíthatja azokat. A fentieket erősítette meg Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője is. A Naplónak elmondta, közúti jelzőtáblára csak engedély birtokában helyezhető ki választási plakát. Nincs tudomása arról, hogy a veszprémi választás miatt valaki ilyen megkereséssel fordult volna a közútkezelőhöz. Ha érkezik is ilyen kérés, minden esetben iránymutató, hogy a plakát nem vonhatja el a járművezető figyelmet, és a jelzőtáblát sem takarhatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!