Hírek

2015.03.12. 16:30

A kisboltok vasárnap is kinyitnak

Március 15-étől már csak a családi kisvállalkozások által működtetett üzletek tarthatnak nyitva vasárnap. A törvénymódosítás nagy visszhangot váltott ki a kereskedők, a szakmai érdekvédelmi szervezetek és a lakosság körében is.

Tóth B. Zsuzsa

A törvény pontosítja, hogy az általános zárvatartási időszakban a 200 négyzetmétert meg nem haladó árusítóterületen csak a tulajdonosok vagy segítő családtagjaik gyakorolhatják a kereskedelmi tevékenységet. (Kivételnek számít viszont december 24. és december 31., advent négy vasárnapja és az év folyamán egy szabadon kiválasztott vasárnap.)

Balatonfüreden március 15. után is nyitva lesz az Arad utcai kisbolt. Az üzlet eddig is reggeltől késő estig várta a vásárlókat, ez pedig ezután is így marad mondta a Naplónak Bagoly Gábor tulajdonos. A Tagore sétányon lévő májusban nyitó élelmiszerbolt is várja majd a vevőket a tervek szerint vasárnaponként.

Egy másik üzletben a nevét nem vállaló tulajdonos a Naplónak azt mondta: még értelmezik a törvény részleteit, hiszen mivel az üzlet turisztikai szempontból frekventált helyen fekszik, lehet, hogy rájuk már nem vonatkozik, de, ahogy mondja: ha máshogy nem, családtagok bevonásával kinyitják az üz-
letet.

Továbbra is várja a vevőket vasárnaponként Füreden az Ady Endre utcai üzlet is, és a Petőfi utcai kisbolt sem zár be. Az éjjel-nappali üzlet tulajdonosának családtagja elmondta: még nem ismernek minden részletet a törvényből, egyelőre azt sem tudják, hogy maradhat-e non-stop az üzlet, vagy éjjelre be kell zárniuk, a vasárnapi nyitva tartást viszont családtagok bevonásával mindenképp megoldják. Nagy Balázs hozzátette: mivel üzletük a főút mellett van, nyáron mindig nagy a forgalmuk, de úgy gondolja, az, hogy a közelükben lévő nagyobb áruház zárva lesz vasárnaponként, mindenképpen lendít majd a téli forgalmon.

Lapunk információi szerint Badacsonytomajon és Sümegen sem lesz vasárnaponként nyitva tartó élelmiszerüzlet. Tapolcán az eddig vasárnap nyitva tartó kisebb Ady Endre utcai, valamint a Bem apó és Juhász Gyula utca sarkán levő üzlet sem lesz nyitva.

Viszont az Egry József utcai kis családi bolt nem hivatalos információink szerint továbbra is nyitva tart majd. A várvölgyi élelmiszerüzlet a tulajdonos, Torma Béla elmondása szerint vasárnaponként délelőtt néhány órán át tart majd nyitva.

Lesz végrehajtási rendelet a vasárnapi zárva tartáshoz, csak az utolsó pillanatban, és képviselői indítványként. Ennek megjelenesét a hét második felében lehet várni, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!