Hírek

2015.03.03. 09:57

Gigantikus szállítmány haladt át a megyén - Csórnál várakozik a 330 tonnás konvoj

Veszprém - Úgy tudjuk, a Várpalotai Rendőrkapitányság illetékességi területén is elhalad a túlsúlyos és túlméretezett jármű, amely március 4-én, este tíz óra körül érkezik Ősibe.

Szabó Péter Dániel

A településen keresztülhaladva éjfél körül Berhidán át Pétfürdő irányába közlekedik tovább a vegyipari céghez. Információnk szerint a gigantikus méretű, 200 tonnás, negyven méteres, nyolc méter magas és közel nyolc méter átmérőjű  szállítmány várhatóan március 5-én, hajnali három órakor érkezik Pétfürdőre a Nitrogénművek Zrt. 8-as portájára. Információnk szerint közlekedési útvonalának biztosításában, a forgalom részleges zárására, a forgalom korlátozásában a rendőrséget nem kérte fel a szállítást végző cég, de fenti időben és útszakaszon forgalomlassításra, forgalomkorlátozásra lehet számítani, illetve a településeken megerősített rendőri és polgárőri szolgálatellátás várható.

A Pétfürdői Nitrogénművekhez tartó konvoj három szerelvényből áll. A műtrágyagyártó egység, a szárítókemence és a granuláló berendezés egyaránt hatalmas méretű. Az első szerelvény 8,5 méter magas, a második közel ekkora, s 7,5 méter átmérőjű, míg a harmadik tömege a szállító járművel együtt több, mint 200 tonna, a hosszúsága pedig mintegy 40 méter.

A Csór határában várakozó konvoj. Fotó: Palkovics Dávid

Pergő Margit berhidai polgármestertől megtudtuk, jelenleg Csóron áll a konvoj, s várakozik az esti indulásra. A szállítmány ugyanis csak éjszaka közlekedhet. A gigantikus mérete mellett azért, mert előttük leszerelik, mögöttük pedig újra visszakötik a villanyvezetékeket. Pergő Margit lapunknak elmondta, információi szerint szerda hajnalra Ősi határáig jut el a konvoj, majd onnan indul tovább szerda este 10 órakor Berhidára, majd Pétfürdőre.

Berhidán és a többi érintett településen már hetek, mi több, hónapok óta folynak az előkészületek és az egyeztetések az ügyben. – Voltunk kint helyszíni szemlén a szállítást végző cég munkatársaival, s természetesen az E-On illetékeseivel is, hiszen csak úgy lehet biztosítani a konvoj haladását, ha folyamatosan lekötik előtte az elektromos vezetékeket. Emiatt a szolgáltató levélben jelezte is a településen élőknek, hogy március 4-én, szerdán 20 órától másnap reggel 8 óráig áramszünet várható Berhidán. Mi bízunk benne, hogy ennyi ideig nem kell nélkülöznünk az áramszolgáltatást, a cég szakemberei is biztosítottak minket arról: mindent megtesznek, hogy mielőbb vissza tudják kapcsolni – mondta el a berhidai polgármester, aki a helyi polgárőrség önkénteseivel együtt szerdán egész éjjel kint lesz az utcákon, hogy biztosítsák a házméretű szerelvény biztonságos, s minél gyorsabb haladását.

Időközben történt változások miatt már a Fejér megyei Csórnál, az út mentén várakozik az a három egységből álló, összesen 330 tonnás, gigantikus méretű szállítmány, amit Pétfürdői vegyipari céghez, a Nitrogénművek Zrt. leendő pétisó granuláló üzeméhez szállítanak - tudtuk meg kedden este Szilágyi Jánostól, a cég műszaki igazgatójától.  Elmondta továbbá: mivel a három részből álló monumentális szállítmány - amilyen még soha nem haladt át Magyarországon -  csak éjszaka közlekedhet, 22 órakor indul tovább Inota, Nádasdladány érintésével Ősibe, ahová a tervek szerint szerdán éjjel három órakor érkezik meg. Innen indul tovább még szerdán este 22 órakor Berhidán keresztül Pétfürdőre, ahová a tervek szerint éjszaka három óra körül érkezik meg. Útközben a villamosipari cég lebontja a villanyvezetéket, majd visszaállítja azt. A szállítmány egy hónapja van úton, tizenöt települést érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!