Hírek

2015.03.20. 11:12

Majdnem kialudt az égi fény

Bakonybél - Ritka csillagászati jelenségben lehetett részünk: a részleges napfogyatkozás során a Hold elkezdte kitakarni a Napot. Majdnem kialudt az égi fény.

Tremmer Tamás

Több mint négy évnyi szünet után ismét nem mindennapi látvány részesei lehettünk, részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg pénteken délelőtt, éppen a tavaszi napéjegyenlőség napján. Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Hold a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka a bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Pannon Csillagda Látogatóközpontjában szervezett programra várták az érdeklődőket. A ritka élmény sokakat vonzott, több mint 150-en tették tiszteletüket, ami hétköznap délelőtt lévén kiugróan magas szám. Sármeczky Krisztián csillagász, a Pannon Csillagda szakmai vezetője elmondta, legutóbb hazánkban részleges napfogyatkozás 2011. januárjában volt, de a felhős ég miatt akkor nem lehetett megfigyelni a nem mindennapi csillagászati jelenséget. Most azonban az egész Kárpát-medencében derült égbolt volt, így mindenki élvezhette a látványt.

A szakember úgy vélte, az emberek elszakadtak a természettől, de így is nagy élmény, amikor kezd elfogyni a nap, még ha csak részlegesen is. Ezért is voltak sokan kíváncsiak arra, hogy majdnem kialudt az égi fény. A részleges napfogyatkozás 9,37 órakor kezdődött, és majd kettő órán át tartott. A maximális fázis, amikor a napkorong 60 százalékát takarta el a Hold 10,46 órakor következett be. Ekkor érezhetően lehűlt a levegő, s fátyolos lett az ég is. A Pannon Csillagdában négy felállított távcsővel, mellette a kupola távcsővel, előadásokkal, tájékoztatókkal, filmvetítéssel várták az érdeklődőket. A napba nézéshez speciális üveglapokat is biztosítottak. A Magyar Televízió a napfogyatkozás ideje alatt élő adásban kapcsolta a csillagdát. A részleges napfogyatkozás alkalmából többek között a balatonfűzfői csillagvizsgálóban, és Úrkúton a községháza melletti sportpályára is szerveztek távcsöves megfigyelést.

Ha valaki lemaradt az élményről, várhat pár évet. Sármeczky Krisztián tájékoztatása szerint a soron következő, de az ideinél kisebb mértékű részleges napfogyatkozás 2021. június 10-én lesz. A péntekihez hasonló napfogyatkozáshoz 2027-ban lehet szerencsénk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!