Hírek

2015.05.11. 16:18

A Naplóval ébred a család

Zsebők Zsigmondné több mint negyven éve járatja a Naplót. Már a szülei is előfizettek az újság elődjére, őt magát pedig rászoktatták a tájékozódás jelentőségére - meséli alsóörsi otthonában az asszony. - Még alig tudtam olvasni, de már minden reggel én is átlapoztam az újságot - mondta.

Prevics Éva

Mára kialakult menetrendje és szertartása van a friss reggeli lap elolvasásának. Reggel akármilyen hideg is van télen az első dolgom, hogy kimegyek a postaládához. Aztán elfelezzük a férjemmel a lapot, hogy mindketten egyszerre tudjunk olvasni. - Én rendszerint hátulról kezdem az olvasást és először a rövidebb cikkeket futom át, majd nekifogok a hosszabb írásoknak is - mondja.

Az életmóddal és az utazással kapcsolatos cikkek a kedvencei. Sokszor volt kifejezetten hasznos számára a Napló, például a mikor a pénztárgépekről vagy a különböző törvények, szabályok változásáról olvashatott benne.

Zsebők Zsigmondné saját Napló-archívummal is rendelkezik otthonában. Eltette azokat a lapokat, amelyek valakinek a születésnapjához vagy más jelentős eseményhez kötődtek. Így megvan neki az a Napló, melyben a régi alsóörsi jegyző asszony kitüntetéséről jelent meg cikk, vagy amelyikben a férje szerepelt, mikor az utca emberét faggatta az újságíró. Illetve azok a lapok is a szekrényében lapulnak, amelyek hasznos vagy érdekes borászati témát tartalmaznak, hiszen a család borászattal foglalkozik. A szülők gyermekeiknek is átadták az újság szeretetét. Lányuk szintén járatja a lapot, Angliában élő fiuk pedig, ha csomagot vár, mindig figyelmezteti édesanyját, hogy a heti Naplókat ne felejtse el a csomagba tenni.

Zsebők Zsigmondné egy, a gyűjteményéből származó 1989-es és egy friss Naplóval

Az asszony egyébként halad a korral, az internetet is rendszeresen böngészi, de azt mondja a nyomtatott lapról nem akar lemondani. Egy újságnak lelke van, és egészen más élményt nyújt az olvasása, mint a gép előtt ülni. Zsebők Zsigmondné egyébként nem csak olvassa a Pannon Lapok Társasága kiadványait, hanem írja is őket. A szakácskönyvekbe rendszeresen küld recepteket.

A család már több szomszédját is rábeszélte a napló előfizetésére. Sokszor meséltem a Balaton-partra leköltöző szomszédaimnak arról, hogy éppen mit olvastam a lapban, és mondtam nekik, hogy járassák az újságot, hiszen ha már itt élnek, érdemes és illik tudniuk a megye történéseiről.

Ebben az évben nemcsak a Napló 70 éves, hanem az asszony férje is. Zsebők Zsigmondné stílusosan a PLT egyik kiadványával köszöntötte élete párját születésnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!