Hírek

2015.05.19. 05:59

Éheztek a gyerekek az uzsorások miatt

Kihasználta a négy gyermekes család kritikus helyzetét anya és lánya, akik uzsorakamat mellett adtak kölcsönt 2010-től 2012 őszéig. Bíróságon kell felelniük tettükért május 19-én, a Veszprém Törvényszéken, mert az elsőfokú ítéletet megfellebbezték.

Kovács Erika

P. L.-né az elsőrendű vádlott és lánya S.-né P. B. másodrendű vádlott közös udvaros, több lakásos házban lakott a családdal egy Veszprém megyei településen. A család nagy nélkülözésben élt, nem jutott ruhára, élelmiszerre sem. Az apa alkalmi munkából élt, a háztartás költségeivel és a gyermekek gondozásával nem törődött, ez az asszonyra maradt, aki összesen 92 ezer forint gyest és családi pótlékot kapott. Ezt a szorult helyzetet használta anya és lánya, akik alkalmanként többször is ezer, illetve tízezer, olykor 40 ezer forintot adtak kölcsön az asszonynak, amit a gyesből és családi pótlékból duplán kellett visszaadnia. A család helyzete ezzel tovább romlott. Az anya összese 180 ezer, lánya 36 ezer forintot kölcsönzött a családnak, amiért ugyanekkora értékű kamatot kaptak.

A gyermekeit nélkülözésben nevelő anya bírósághoz fordult, mely első fokon P. L.-nét és lányát, S-né P. B.-t üzletszerűen lekövetett uzsora-bűncselekmény bűntettében bűnösnek mondta ki, emiatt az első rendű vádlottat egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett-  börtönre és 150 ezer forint pénzbüntetésre, míg lányát, a másodrendű vádlottat egy év négy hónap, ugyancsak két év próbaidős felfüggesztéssel börtönre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Emellett kötelezte a bíróság őket arra, hogy K. A-nak polgári jogi igényként 180 ezer, illetve 360 ezer forintot fizessenek meg.

Elnapolják a tárgyalást az előadó bíró betegsége miatt. Az új határnapot még nem tűzték ki- tudtuk mega törvényszék sajtóosztályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!