Hírek

2015.05.15. 09:57

Keresik a megoldást az azbeszt ügyre

Veszprém – Hatóság ügyből politikai üggyé vált az inotai hulladéklerakó problémája. Keressük a megoldást, hogy másképp, esetleg máshol történjen meg az azbeszt tartalmú hulladék ártalmatlanítása.

Szabó Péter Dániel

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár mondta el mindezt pénteken délelőtt sajtótájékoztatón a veszprémi megyeházán. – A hatóságok eljárásának szabályosságát kérdőjelezik meg az érintettek, pedig a március 18-án a várpalotai jegyzőnek küldött határozatban szerepel, hogy a Partner Depónia Kft. a hulladéklerakón azbesztet tartalmazó építőanyag lerakással történő ártalmatlanítását tervezi külön kazettában 33 ezer tonna mennyiségben 3-6 hónap leforgása alatt. A határozatból 14, a hatósághoz regisztrált zöld szervezet is kapott, ám egyikük sem élt kifogással – szögezte le Kovács Zoltán, aki a határozat egy példányát be is mutatta a sajtó képviselőinek.

Kovács Zoltán államtitkár hangsúlyozta, a kormányhivatalok a szigorú uniós előírásoknak megfelelően jártak el az eljárás során
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Ha március 18-án egy 14 oldalas, részletes tájékoztatást tartalmazó határozatot kap a polgármesteri hivatal, s problémát jelent neki az ügy, akkor fel kell, hogy vessék. Értesíteni kell a polgármestert és a képviselő-testületet is. Április 7-én lett jogerős a határozat, azaz lett volna idő bővebb tájékoztatást kérni, s például egyeztetni a lerakó üzemeltetőjével, s nem a szállítás megkezdése után kárhoztatni a kormányhivatalokat, akik a szigorú uniós előírásoknak megfelelően jártak el. Az inotai depóniát üzemeltető cég szabályos közbeszerzési eljárásban nyerte el a munkát. A politikai pártok sajnos a pillanatnyi politikai haszonszerzés érdekében a hivatalokra akarják tolni a felelősséget – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Előzmények:

Várpalotai azbeszt-ügy: rendkívüli ülést tart a képviselő-testület

Azbeszttartalmú veszélyes anyagot szállítanak az inotai hulladéklerakóba

Inotai azbeszt-ügy: a kormányhivatal szerint nincs ok az aggodalomra

Határozatban követeli az önkormányzat, hogy állítsák le az azbeszt tartalmú hulladék szállítását Várpalotára

A várpalotaiak szavaztak: nem kérnek az azbesztből (frissítve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!