Hírek

2015.06.22. 16:12

Ámokfutó az utcán: tehetünk róla!

Figyeljünk oda a legapróbb jelre is, ha valaki hirtelen furcsán viselkedik körülöttünk! ezt tanácsolja Kardos Klára klinikai szakpszichológus.

Kovács Erika

A szakembert a grazi vérengzés kapcsán kérdeztünk meg, ahol a hétvégén egy autós nagy sebességgel békés járókelők közé hajtott, és a helyszínen hárman meghaltak, köztük egy kisfiú, sokan megsérültek, többen életveszélyben vannak.

– Ehhez hasonló borzalmat terroristák szoktak tenni - szögezte le a grazi esetről a pszichológus. Kardos Klára hozzátette, Ha nincs ilyen szörnyűség mögött terrorista szándék, akkor súlyos pszichés probléma válthatja ki a grazihoz hasonló ámokfutást, ami sajnos bárhol, bármikor megtörténhet, Az egyetlen amit tehetünk, hogy odafigyelünk a környezetünkben élőknél minden olyan jelre, ami a korábbitól eltér, és azonnal próbáljuk rávenni őket arra, hogy mielőbb szakembert keressenek fel, aki segíteni tud rajtuk. Az ámokfutásnak, és a hasonló brutális cselekményeknek van előzménye, ezek az emberek nem ezzel kezdik rémségeiket - hangsúlyozta a klinikai szakpszichológus.

Elmondása szerint figyelmeztető jelek lehetnek többek között az érzelmi hullámzás, az agresszív kitörések, a feltűnő türelmetlenség, illetve az, ha valaki indokolatlanul bánt másokat, embert vagy állatot. Gyakori esetben gyermekkori sérelmek és bántalmazások húzódnak meg a rémtettek mögött. Ezeket az embereket mások békéje, boldogsága is feldühítheti, ezért lesznek célpontjaik éppen ők.

- Az biztos, érdemes keresni az okokat magunkban, a családban, a társadalomban, mert az ember nem arra születik, hogy ámokfutóként öljön le ártatlanokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!