Hírek

2015.06.22. 17:09

Az előrejelzések szerint a héten biztosan nem tér vissza a kánikula

Esővel és széllel érkezik a hidegfront kedden, a frontérzékenyeknél fejfájást és vérnyomás-ingadozást is okozhat az időjárás megváltozása.

Marton Attila

A déli órákban éri el a hidegfront északnyugat felől a Kárpát-medencét kedden, mondta a Naplónak Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) meteorológusa. A front hatására egyre több helyen eredhet el az eső, az ég erősen felhős és borult lesz, a szél pedig sokfelé megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 20 -22 fokot dél körül, a fronttal azonban jóval hűvösebb levegő érkezik. A hidegfront esőt hoz, az összefüggő felhőzetből zápor is kialakulhat Veszprém megyében. A meteorológus elmondta, várhatóan kettő és tíz milliméter közötti csapadékmennyiség hullik.

Az előrejelzés szerint szerdán helyenként még előfordulhat zápor, majd felszakadozik és csökken a felhőzet, csütörtökön és pénteken várható a legtöbb napsütés. A legmelegebb szombaton ígérkezik, országszerte 23 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A szakember hozzátette, a héten még biztosan nem tér vissza a kánikula.

Az OMSZ honlapján a szervezet arra hívja fel a figyelmet, a hidegfront miatt sokaknál előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, valamint vérnyomás-ingadozás. Az időjárás változása miatt nő a reakcióidő, így a közlekedőknek a szokásosnál is jobban kell figyelniük.

Tóta Tamás mentőtiszt, a veszprémi mentőállomás vezetője érdeklődésünkre elmondta, a frontok mindenkit megviselnek, kit jobban, kit kevésbé, azonban az, hogy mely betegségcsoportba tartozókat veszélyeztet leginkább, már nem egyértelmű. Míg tapasztalatuk szerint korábban bizonyos panaszok fokozottabban megnyilvánultak ilyenkor, manapság nem fordulnak elő kiemelkedő számban olyan tünetek, amelyek csak hidegfront idején jelentkeznek.

A front a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, amelyet egyes meteorológiai paraméterek hirtelen változásai jellemeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!