Hírek

2015.06.08. 17:32

Változik a fenntartó az iskoláknál - A szakképző szakképzéssel foglalkozzon

Veszprém – A szakközépiskolák és szakiskolák felügyelete júliustól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül át.

Balla Emőke

Május 21-én jelent meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fenntartásában működő egyes szakképzési feladatot ellátó köznevelési intézmények fenntartóváltásával összefüggő intézkedésekről szóló kormányrendelet, amelynek melléklete sorolja, mely oktatási intézmények maradnak a KLIK és/vagy a szakképzésért és felnőttképzésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásában. A szakképző intézményeknek július 1-től a KLIK helyett az NGM lesz a fenntartója. Többek szerint a jogszabály eredményeként nagy valószínűséggel országszerte több mint 80 intézményben szűnik meg a gimnáziumi képzés, de ezek közül 31 olyan térségközpontban is, ahol ezzel elvész a helybeni gimnáziumi oktatás lehetősége is, lévén, hogy nincs másik gimnázium a térségben.

A balatonfűzfői Öveges Iskola már korábban elkezdte a gimnáziumi osztályok kivezetését
Fotó: Stiger Ádám

A veszprémi intézmények esetében a Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, a Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola, valamint a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola kerülnek a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A Klebelsberg intézményfenntartó Központ fenntartásában marad a veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Medgyaszay István Szakképző iskola, Gimnáziujm és Kollégium. A tervek szerint a teljes intézményhálózatot átvilágítják, majd racionalizálják. Ennek része a profiltisztítás is: szakképző iskola csak szakképzéssel foglalkozzon. Miután ma a legtöbb szakközépiskola gimnáziummal közösen működik, a gimnáziumokat le kell választani róluk. Eredményeként több helyen megszűnik a gimnázium.

A profitisztítást, a gimnáziumi osztályok kivezetését a Veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumban évekkel ezelőtt megkezdték, csak szakközépiskolai osztályok maradnak. Az Ipari Szakközépiskolában hat szakközépiskolai osztályt indítanak: vegyipari, környezetvédelem-vízgazdálkodás, informatika, valamint gépészet szakcsoportban. A balatonfűzfői Öveges Iskola már korábban elkezdte a gimnáziumi osztályok kivezetését. Akkor, amikor még nem is volt kötelező. 2013-14-es tanévben a két osztály helyett már csak egyet indítottak. A 2014-15-ös tanévben pedig már nem is vettek fel gimnazistákat – tájékoztatta a Naplót Mézes József intézményvezető. Jelenleg öt gimnáziumi osztály van kifutóban, melyből kettő idén érettségizik. Az Öveges Iskolában a gimnáziumi osztályokba egyébként kizárólag diszlexiás gyerekek jártak. A diszlexiás gyerekek azonban ezután sem maradnak megfelelő oktatás nélkül, az iskola ugyanis megtartotta ezt a profilt, ezeket a diákokat felveszik a szakközépiskolai osztályokba – hangsúlyozta az igazgató. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!