Hírek

2015.07.17. 07:49

Gondatlan veszélyeztetés: gumicsere után kiestek a kerekek

A Veszprémi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy gumiszerviz két dolgozójával szemben, akik 2014 áprilisában úgy cserélték le a téli gumikat, hogy a forgalomba visszatérő járműből mintegy 50 méter megtételét követően a kerékfelnik kiestek, a kerekek pedig leváltak.

A vádiratban foglaltak szerint az ügy sértettje egy bérelt személygépkocsival ment be a műhelybe, hogy a téli gumikat a kölcsönzőtől kapott nyári gumikra cseréltesse.

A műhelyben elvégezték a kerekek centírozását, a kerékcsere során azonban a könnyűfém felnik felfogatásához is a lemezfelnikhez tartozó csavarokat használták, amelyek erre alkalmatlanok voltak.

A kerékcserét követően a járművet a közúti forgalomba visszaengedték, melyből mintegy 50 méter megtételét követően, az első kanyarban a kerékfelnik kiestek, mert a kerékrögzítő csavarok a kerekeken átszakadtak, s ennek következtében a kerekek a kerékagyról leváltak, a jármű pedig irányíthatatlanná és mozgásképtelenné vált.

A két vádlottnak – a szakma szabályait ismerve – tisztában kellett lennie azzal, hogy a könnyűfém felnik felfogatásául szolgáló csavarok a lemezfelnik felfogatására alkalmatlanok, s mivel megfelelő csavarokat a jármű vezetője nem vitt magával, azok hiányában a kerékcserét nem is lett volna szabad elvégezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!