Hírek

2015.08.30. 05:37

Időközi választások - Jobbikos győzelem Tapolcán

Tapolca mindkét választókerületében a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást.

Szám Dorottya

Két választókerület négy szavazókörének tagjai, 3701-en voksolhatnak ma estig az időközi önkormányzati képviselő-választáson. A választópolgárok a 3-as szavazókerületben a Jobbik színeiben induló Pass Sándor, a Fidesz által támogatott, de független Ács Jánosné, az MSZP által támogatott, de párton kívüli Kránicz András és a független Szalkai Zsolt közül választhatnak. Az 5-ös számú szavazókerületben ugyanebben a sorrendben Décsey Sándor, Horváthné Somogyi Ildikó, Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal és Toronyi Tibor indult. A tapolcai képviselő-testületben tizenkét hely van a polgármesterével együtt. A tíztagú testületben öten a Fideszt, hárman a Jobbikot képviselték eddig.

10:18

A választás délelőttjén csendes, nyugodt a város. Néha feltűnik egy-egy rendőrautó az utcákon, de egyébként a szokásos vasárnapi hangulatban van Tapolca.

Németh László keresztfiával, Figler Zalánnal érkezett szavazni a 3-as választókerületbe. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Németh László keresztfiával, Figler Zalánnal együtt érkezett szavazni. Laci bácsi minden alkalommal leadja voksát, azt mondja, a mai szavazás kimenetele izgalmasnak ígérkezik.

Egy magát megnevezni nem kívánó férfi a Deák Ferenc utcából úgy véli, változás kell a városnak ezért is elmegy szavazni a feleségével együtt - mondta. Örömét fejezte ki, hogy a munkája megengedi, hogy itthon töltse a vasárnapot és beleszóljon a  helyi politikába.

Dobó Zoltán polgármester feleségével és kislányukkal ment szavazni

Nyilasi László a 3-as választókerület 6-os szavazókörében adta le voksát

Mi a tapolcai választás tétje?

Tapolca - Időközi önkormányzati választást tartanak ma Tapolcán, a 3-as és 5-ös számú egyéni  választókerületekben.

Az 5-ös választókerültben azért kellett kiírni időközi választást, mert a 2014-ben önkormányzati képviselői mandátumot szerzett Rig Lajost áprilisban országgyűlési képviselővé választották és a két pozíció összeférhetetlen. A 3-as választókerületben tavaly megválasztott Dobó Zoltánnak ugyan nem kellett volna a jogszabály szerint lemondania az önkormányzati mandátumáról, mert az nem összeférhetetlen a polgármesteri megbízatásával, de a lemondással lehetőséget adhat, hogy egy újabb jobbikos képviselő kerüljön be a képviselő-testületbe.

A tapolcai képviselő-testületben jelenleg öt képviselő ül a Fidesz-KDNP, kettő a Jobbik, kettő az MSZP színeiben, a polgármesteri szék pedig a Jobbiké. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz csak akkor tudja megtartani a döntéshozatal szempontjából lényeges minősített többségét a képviselő-testületben, ha legalább egy mandátumot szerez a két választókerület valamelyikéből. Minősített többség, azaz a megválasztott képviselők több mint a felének azonos szavazata kell olyan döntésekhez, mint például a költségvetés megállapítása, módosítása, helyi népszavazás kiírása, és a települési rendezési terv jóváhagyása – áll az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában. /Szám Dorottya/

09:55:01

A 9 óra eredmények szerint 186-an, a 11-órai eredmények szerint pedig 445-en adták le szavazatukat, ez utóbbi 12 százalékos részvételi arányt jelent.

Az 5-ös számú szavazókörben a 2014-es önkormányzati választásokon 11 óráig 16 százalékos volt a részvételi arány, most 13 százalékos. A 6-osban 14,5 százalékos volt tavaly, most 13, a 9-esben és a 13-asban egyaránt 13 százalékos volt, míg ezúttal 11, illetve 9,65 százalékos az arány - tudtuk meg Ughy Jenőné jegyzőtől.

15:41:11

A 15 órai eredmény szerint addig 18,54 százalékos volt a részvételi arány az időközi önkormányzati képviselő-választáson, ez azt jelenti, hogy 686 fő élt szavazati jogával.

17:30

Az időközi választás 17.30-as eredménye szerint a jogosult választópolgárok 23,6 százaléka, azaz 874 fő szavazott addig - tudtuk meg a jegyzőtől. Ughy Jenőné szerint a részvételi arány mintegy tíz százalékkal marad el a 2014-es önkormányzati választásétól, azonban ez egy időközi választás esetén nem meglepő.

19:42

A jobbikos képviselők kapták a legtöbb szavazatot, így Pass Sándor és Décsey Sándor ülhet be a képviselő testület tagjai közé Tapolcán.

Az előzetes adatok szerint az időközi választáson 28,18 százalékos volt a részvételi arány. Az egyes indulókra leadott voksok számát később közli a választási bizottság. Az eredményen azonban már nem változtat semmi - tudtuk meg a jegyzőtől.

21:36

Nem hivatalos információink szerint a 3-as választókerületben a Jobbik színeiben induló Pass Sándor 314 szavazatot kapott, a Fidesz által támogatott független Ács Jánosné 116 szavazatot kapott, az MSZP színeiben induló, de független Kránicz András 86-ot, míg a független Szalkai Zsolt 26-ot. Az 5-ös választókerületben a Jobbik színeiben induló Décsey Sándorra 262-en szavaztak, a Fidesz által támogatott, de független Horváthné Somogyi Ildikóra 127-en, a független Toronyi Tiborra 71-en, míg az MSZP által támogatott, de független Sásdiné Verebélyi Margit Hajnalra 40 szavazat érkezett.

22:15

Tapolca mindkét választókerületében a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást - tájékoztatta az MTI-t vasárnap este a tapolcai önkormányzat jegyzője. Ughy Jenőné elmondta, hogy Tapolca 3-as számú választókerületében a jobbikos Pass Sándor nyert a szavazatok 58 százalékával, az 5-ös számú választókerületben pedig az ugyancsak a Jobbik színeiben indult Décsey Sándor nyerte a választást a voksok 52,4 százalékával. A 3-as számú választókerületben a független Ács Jánosné a szavazatok 21,4 százalékát kapta. Az MSZP-MLP színeiben indult Kránicz András a voksok 15,8 százalékát kapta. A független Szalkai Zsolt a szavazatok 4,8 százalékát szerezte meg. Az 5-ös számú választókerületben a független Horváthné Somogyi Ildikó a szavazatok 25,4 százalékát, az ugyancsak független Toronyi Tibor 14,2 százalékát kapta. Az MSZP-MLP színeiben induló Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal a voksok 8 százalékát szerezte meg. Tapolca képviselő-testületében öt fideszes, öt jobbikos, egy szocialista és egy független képviselő dolgozik majd. A város mindkét választókerületében a korábbi képviselő lemondása miatt kellett időközi önkormányzati választást tartani. /MTI/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!