Hírek

2015.09.15. 14:58

Több rekord is megdőlt - Íme a nyár meteorológiai mérlege!

A második legmelegebb nyár volt az idei az elmúlt ötven évben, és egyben kilenc napi csúcshőmérsékleti rekord is megdőlt.

Marton Attila

A három nyári hónapban összesen 24-szer haladta meg a 25 fokot a napi középhőmérséklet, ez rekordnak számít, ugyanis az elmúlt 46 évben átlagosan hat ilyen nap szokott előfordulni az évszak alatt összesen, mondta Kovács Győző meteorológus. A nyár középhőmérséklete 21,9 fok volt, ennél melegebbet csak 2003-ról jegyeztek fel. Ha ebben nem is döntött rekordot az időjárás, a nyár folyamán kilenc napi csúcshőmérsékleti rekord is megdőlt: négy júliusban és öt augusztusban. A július az elmúlt ötven év legmelegebb júliusának bizonyult, és beállította az 1877-es értéket, amikor szintén 23 fok volt a havi középhőmérsékleti átlag.

Az augusztusi középhőmérsékleti érték szintén 23 fok, ez azonban elmarad a korábbi csúcstól, az 1992-ben mért 25,1 fokos havi középhőmérséklettől. A veszprémi szakember kiemelte, idén nyáron hatszorosára nőtt azon napok száma - a szokásos kettő helyett idén tizenkettő akadt - , amikor a középhőmérséklet meghaladta a 27 Celsius-fokot. A nyári hónapokat vizsgálva kiderül, a júniusi középhőmérséklet 1,2 fokkal, a júliusi 2,4-el haladta meg a sokévi átlagot. Augusztus 13-án a repülőtéren 35,8 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, a városban mért legmelegebbet másnap regisztrálták, akkor 37,5 fokot mutatott a hőmérő.

Veszprém, Dózsaváros augusztus 17-én. A forróságot több helyen felhőszakadással, özönvízszerű esővel járó zivatarok zárták
Fotó: Penovác Károly

A veszprémi adatokból is világos tendencia rajzolódik ki: az elmúlt 46 nyár középhőmérsékleti adatait összehasonlítva kiderül, csaknem 2,5 fokkal emelkedett a hőmérséklet, hangsúlyozza Kovács Győző. A kánikulát sokszor elviselhetetlennek érezhettük nyáron, és a hőérzetünk nem csalt meg bennünket, ugyanis már egy ekkora városban is, mint Veszprém, nagyon jól kimutatható a városi hősziget jelensége, hívta fel a figyelmet a szakember. Ez azt jelenti, hogy a város belső területei jóval - éves átlagban Veszprémben 0,6 fokkal - , nyáron pedig akár 1 3 fokkal is melegebbek lehetnek, mint a Veszprém környéki szellősebb, természetes növényzetű területek. A városban több esetben nem csökken a hőmérséklet 20 fok alá, és az éjszaka sem hoz felfrissülést a forró nappalok után. Júniusban négy, augusztusban három olyan napot regisztrált a meteorológus, amikor az éjszakai minimum nem csökkent húsz fok alá.

Az idei nyáron viszonylag kevés csapadék hullott Veszprémben, mindössze a sokévi átlag fele, 170 milliméter, ennek ellenére nem beszélhettünk aszályról. A legszárazabb periódust július és augusztus fordulóján jegyezte fel Kovács Győző. A napsütéses órák száma 892 volt nyáron, ez 20-25 százalékkal magasabb adat, mint az átlagos, tette hozzá a veszprémi meteorológus.

Az átlagosnál melegebb lesz az ősz

Az előrejelzések szerint az ősz az átlagosnál melegebb lesz, szeptember és október kissé szárazabb, a november átlagosan csapadékos. Ebben az időszakban a hirtelen felhőszakadások nagyon ritkák, inkább kezelhető esőzések a jellemzőbbek. A havi középhőmérséklet szeptemberben 15-16, novemberben négy fok körül alakul. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanakkor megjegyezte: még akkor is, ha az átlagosnál melegebb ősz várható az előrejelzés szerint, ebbe az évszak végén bármilyen halmazállapotú csapadék belefér .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!