Hírek

2015.09.15. 14:02

Farkas Bertalan – Egy úr az űrből

Várpalota – Ma is jó szívvel emlékszik a pápai vadászrepülő ezrednél töltött évekre Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki az űrkutatásról és pályafutásáról mesélt a Faller szakképző diákjainak.

Szabó Péter Dániel

Az idősebbek közül minden bizonnyal sokan emlékeznek 1980. május 26-ra, amikor Farkas Bertalan első, s eleddig egyetlen magyarként Valerij Kubaszov társaságában feljutott a világűrbe egy Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. Persze azért a mai fiatalok közül sem kell senkinek bemutatni a mindig elegáns nyugállományú dandártábornokot, az egykori pápai vadászpilótát. Mindezt jó bizonyítja, hogy a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégiumban sok diák kíváncsi volt kedden délelőtt a ma 66 esztendős űrhajós látogatására.

Gyerekként futballistának készültem, ám az édesanyám lebeszélt róla, szerinte ugyanis túl veszélyes volt ez a sportág. Így inkább vadászpilóta, majd űrhajós lettem – kezdte előadását mosolyogva Farkas Bertalan, aki mesélt arról hogyan babonázta meg a repülés nyíregyházi sportreptéren, s hogyan került a Kilián György Repülőműszaki Főiskola elvégzése után a pápai vadászrepülő ezredhez, amelyre ma is jó szívvel emlékezik.

Az 1976-ban már első osztályú vadászrepülőként szolgáló Farkas Bertalan önként jelentkezett az Interkozmosz programba, száznál is több pilóta közül választották ki végül űrhajósnak.

Farkas Bertalan szívesen mesélt élményeiről, az űrben töltött napokról a Faller szakképző diákjainak és tanárainak
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Amikor másfél évvel az indulás előtt megtudtam, hogy mehetek az űrbe, a hírt egy pohár pezsgő mellett osztottam meg a feleségemmel. Mit mondjak, nem repesett az örömtől. Kislányunk nem sokkal azelőtt született meg, nagyon féltett, hogy valami bajom lesz. Végül aztán megbékélt – jegyezte meg egy félmosoly kíséretében a dandártábornok, aki több mint egyórás élménybeszámolóját saját fotókkal és videofelvételekkel is színesítette.

A diákok kérdésére elmondta, csodálatos, mással össze nem hasonlítható élmény volt a világűrből látni bolygónkat, s felismerni például a Balaton víztükrét.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!