Hírek

2015.10.16. 06:21

Felelős állattartásra nevelnek - önkéntesek teszik szebbé a kutyák életét

Önkéntes munkát végző állatbarátok segítik az ajkai gyepmesteri telepen élő kutyák életét szebbé tenni mindaddig, amíg szerető gazdit találnak számukra. Az állatvédők nemrég adományt gyűjtöttek az egyik áruházlánc parkolójában. Sokan adományoztak.

Tisler Anna

Antal Laurától, a gyepmesteri telep vezetőjétől megtudtuk, hogy januártól tilos lesz láncon tartani a kutyát. Arra számítanak az állatvédők, hogy ekkor jóval több kóbor kutyát kell befogadniuk és ellátniuk. Sokan félnek attól, hogy az állat elszökik, valakit megharap, tönkreteszi a kertet, ezért megkötik. Ezek a tartók a büntetéstől való félelmükben inkább kiteszik a kutyát. Amikor a chipelés kötelező lett, számos hívást kaptak, hogy a telepre vinnék az állatot. Az állatvédők elbeszélgettek a gazdával. Egy idős hölgynél kiderült, hogy szereti az állatot, de nincs pénze a chip beültetésre és az oltásra, ezért fájó szívvel, de megválik tőle. Megelőlegezték az összeget, a néni pedig boldogan gondozza tovább kedvencét. Az ebösszeíráskor is sokkal több volt a kóbor állat. A nyilvántartásba vételhez igazolni kellett az oltás és a chip meglétét. Akinél ez hiányzott, inkább megvált a négylábútól. Ősszel a hétvégi házaknál és az üdülőövezetekből gyűjtenek össze sok kutyát. A tulajdonos nyáron házőrzőnek befogadja, majd ősszel hazamegy, az állatot sorsára hagyja, jobb esetben szomszédot, utcabelit kér meg arra, hogy etesse. Csakhogy a szomszéd is csak néhányszor jár ki hetente. Így az éhesen, felügyelet nélkül cselleng.

Sok állatbarát adományozott, középen Antal Laura Fotó: Futó

- Az állat nem csupán táplálást, megfelelő életkörülményeket kíván, hanem szeretetet, törődést, simogatást is - fogalmazta meg Antal Laura. - Aki ezt nem tudja biztosítani neki, ne vállaljon élő állatot. A telepre sokan jönnek, elmondják, milyen kutyát szeretnének. Örülünk annak, ha nem azonnal viszik el, hanem hagynak időt az összeszokásra, elviszik sétálni, etetik, simogatják. Ha az örökbe fogadó távolról érkezett, erre nincs mód. Beszélgetünk a leendő gazdival, megkérdezzük, miért szeretne kutyát. Örülünk, ha látjuk, tudja, mivel jár az állattartás, vagy talán már volt is neki. Annak viszont semmi esetre sem adunk, aki nem érti meg, miért fontos az oltás, a féregtelenítés, a rendszeres orvosi ellátás. Kaptunk már olyan választ, hogy korábban sem kellett oltatni, mégis jó volt. Csakhogy a betegségtől az állat szenved és akár a környezetére is veszélyt jelenthet.

Ma már nem csak keverékeket, hanem fajtatisztákat is beadnak. A drága és ritka cifra mudi fajtából is volt már nálunk.

A tapasztalat, hogy az ember és az állat kölcsönösen kiválasztja egymást. Egy család érkezett, kinéztek a facebook oldalunkon egy kutyát. Mindenképpen őt szerették volna. Az eb azonban rájuk se nézett. Egy másik viszont odament hozzájuk, barátkozott. Végül őt vitték haza. Szeretik, gondoskodnak róla. A telepen dolgozók felmérik az örökbefogadó igényeit, életmódját. Nagy kerttel körülvett házban, vagy ahol több, nagy mozgásigényű gyerek él, akik rendszeresen tudják sétáltatni, nagy mozgásigényű négylábút javasolnak. Aki inkább otthon ül vagy társasházban, emeleten lakik, neki nyugodtabb eb való. Gyakori kérdés, ha a családba kisbaba érkezik, hogyan szoktassák össze a kutyával. A szakemberek javasolják, hogy már a csecsemő érkezése előtt mutassák meg a babaszobát, majd ha hazamennek a kicsivel, a gyereket is. A ruháit szagoltassák meg az állattal, hogy szokja őt. Egy jól nevelt, egészséges állat semmilyen veszélyt nem jelent. A gyereknek viszont hasznos, ha már kicsiként megtanulja, hogy mit jelent a felelős állattartás. Az ivartalanítás ugyancsak gyakori kérdés.

- Elmondjuk, hogy ez a nem kívánt szaporulat megelőzésének legemberségesebb módja - mondta az állatvédő. - A szaporítás és a tenyésztés közti különbséget egyre többen átlátják. A tenyésztő hozzáérő, megfelelő körülményeket biztosít az állat számára.

A szaporítónak az a fontos, minél több pénzt keressen. Valószínű, hogy szaporítóval akadt dolgunk, ha az állat túl olcsó, ha néhány hetesen már szabadulni akarnak tőle, ha a vevő nem láthatja az anyaállatot, ha piacon vagy közterületen csomagtártóból kell átvenni azt. A tenyésztő ellenben örömmel megmutatja az anyaállatot, ha vannak, a versenyeken, bemutatókon elért eredményeit, és adásvételi szerződéssel árusít. Tudni kell, hogy aki szaporítótól vásárol, az állatnak árt. Ezek az emberek, amíg hasznuk van belőle, mindent elkövetnek azért, hogy minél gyakrabban és minél több kutya szülessen, az sem érdekli, hogy az állat beteg lesz és egész életében szenvedni fog.

A gyepmesteri telepen sokan fiatal kutyát kérnek, amelyiket még lehet tanítani. Tévedés, hogy csak az egészen fiatalt lehet. A három-négy éves még ugyanúgy fogékony a dolgokra.

Antal Laura úgy véli, sokat segíthetne, ha összeállítanának és nyilvánosságra hoznának egy országos listát, amelyen az állatvédők, a gyepmesteri telepek és alapítványok telefonszámait tennék közzé. Így elkerülhető volna például, hogy az ajkai telepet hívják azért, mert Békéscsaba belvárosában napok óta látnak egy vizslát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!