Hírek

2015.10.05. 16:33

Komoly vita a menekült kérdésben Várpalota és olasz testvérvárosa között

Várpalota - Migráns ügyben komoly nézeteltérés van Várpalota és olasz testvérvárosa, Borgo San Lorenzo között. Paolo Obomoni polgármester levélben kért állásfoglalást Talabér Mártától a magyar kormány határvédelmi intézkedéseivel kapcsolatban, a várpalotai polgármester szerint azonban olasz kollégája politikai PR-akciójáról van szó.

Szabó Péter Dániel

Paolo Obomoni (balra) és Talabér Márta (középen) Borbásné Gazdag Gabriell, a várpalotai polgármesteri hivatalos nemzetközi kapcsolatokért felelős referense társaságában májusban Borgo San Lorenzoban (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Két és fél hete íródott, hozzám azonban csak másfél hete ért el Borgo San Lorenzo polgármesterének számon kérő, vádaskodó hangvételű levele, amelyben a magyar kormány határvédelmi tevékenységét kritizálja. Egyben állásfoglalást kér tőlem, egyetértek–e azzal, ahogy a kormányunk megpróbálja megvédeni Magyarország és az Európai Unió határait, s elítélem –e azt a tevékenységet, amit a menekültekkel szemben tanúsítanak. Válaszlevelemet elektronikus, illetve postai úton az elmúlt hét végén küldtem el Borgo San Lorenzoba. Ebben sérelmezem a módszert, ahogy eljuttatta hozzám levelét, hiszen mielőtt kézbe vehettem volna Várpalotán a levelet, már 12 olasz internetes portálon közzétették, s egy tévéműsorban is szó esett róla. Épp ezért azt gondolom, hogy az egész menekült kérdést Paolo Obomoni a saját politikai imázs építésére használta fel, s nem volt kíváncsi a valódi válaszra. Kollégám stílusát jól jellemzi, hogy az elmúlt héten a legnagyobb közösségi oldalon rövid, privát üzenetet is váltottunk, az általam írtakat pedig két órával később egy olasz internetes portálon láttam viszont – mondta el a Naplónak Talabér Márta.

Várpalota polgármestere hozzátette, az olasz kollégája által fogalmazott vádakat elküldött hivatalos válaszlevelében visszautasította, s kifejtette "vitán felül elkötelezett a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök migrációs politikája mellett, s egyre több jele van, hogy annak hasznosságát Európa közvéleménye és döntéshozói is felismerik".

Talabér Márta várpalotai polgármester a történtek után lezártnak tekinti az együttműködést olasz kollégájával (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Azt gondolom, hogy egy testvérvárosi kapcsolatban azt kell keresnünk, ami összeköt bennünket. Én sem fordultam ki januárban Borgo San Lorenzoból, amikor megláttam a Je suis Charlie feliratot, noha az értékrendemmel nem azonos, s számon sem kértem Paolo Obomonit ebben a kérdésben. Várpalota minden testvértelepülésének vezetőjével jól tudok együtt dolgozni, még ha más politikai oldalon is állunk, hiszen egy ilyen kapcsolatba nem szabad, s nem is érdemes belevinni a nagypolitikát – szögezte le a polgármester.

A Napló kérdésére Talabér Márta kifejtette, Paolo Obomoni polgármesterrel ezen a ponton lezártnak tekinti az együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!