Hírek

2015.11.03. 20:07

Kényszerséta - Megváltozott munkaképességű dolgozóknak kell gyalogolniuk a munkába

Ajka - Busszal mennek munkába, de az utolsó kilométert mégis gyalog kell azoknak a megváltozott munkaképességű dolgozóknak megtenniük, akik egészségügyi állapotukból kifolyólag csupán négy órát dolgozhatnának, így tíz órakor kezdenék a műszakot. Pedig a város külterületén található összeszerelő üzemtől néhány méterre is van egy buszmegálló.

Szántó Renáta

A Napló egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy ez problémát jelent az ott dolgozóknak. Az összeszerelő üzem megbízott csoportvezetője, Valkóczi Zoltán lapunk kérdésére elmondta, hogy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak négy és nyolc órában a cégnél. Ám a munkába járást bizonyos szempontból problémássá teszi, hogy a kilenc óra húszkor Ajkáról Nyirádra tartó busz nem megy be a csertelepi megállóhoz, ahonnan az üzem bejárata néhány méterre található, így a munkásoknak közel egy kilométert sétálniuk kell még a posta melletti megállótól a munkahelyükre. Ez sokaknak fizikai nehézséget vagy lassabb haladásukból fakadóan elkésést jelent, melyet a cég csak úgy tud áthidalni, hogy kocsival kimennek a dolgozókért. Másik alternatívaként a munkásoknak korábbi járatra kell szállniuk, mely megáll ugyan Csertelepnél, mégsem jelent igazán megoldást a problémára, hiszen így túlzsúfolt az üzem, nem lehet műszakokba osztani a munkásokat.

Illusztráció: Szántó Renáta

– Hatvanöten dolgozunk itt a cégnél, ebből negyvenöt munkást négy órában foglalkoztatunk. Mivel a fél kilences busz és egy jóval későbbi is megáll az épület előtt, ám a kilenc húszas járat nem, ezért sokan inkább korábban bejönnek dolgozni, mely nehezen összeegyeztethető a hivatalos „műszakkal”. Ha el lehetne osztani a dolgozókat, akkor harminc munkavállaló lenne egy műszakban, ami megszüntetné a zsúfoltságot. A társaság fele hattól tízig, a másik csapat pedig tíztől kettőig dolgozna, ahogy máshol. Itt ez nem megoldható a közlekedés miatt, pedig senkinek sem jó, hogy nincs egy átlátható rendszer, amihez igazodni tudna – fogalmaz Valkóczi Zoltán, akitől azt is megtudjuk, hogy jelezték már a problémát az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) helyi irodájában. Az ajkaiak továbbküldték a kérést a központba, ahonnan a következő válasz érkezett: Mivel két menetrend szerinti járat is megáll Csertelepen, ezért a kilenc óra húszas busz esetében ez nem szükségszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!