Hírek

2015.12.31. 16:59

Óévbúcsúztató kötelékrepülés

Kötelékrepüléssel, a 2015-ös év repülős élményeinek felelevenítésével, eszem-iszommal töltötték az év utolsó napját a Keszthelyi Ejtőernyős és Repülőklub tagjai.

Tisler Anna

Hegedűs Károly szervezőtől, ahogy ő nevezi magát, a csapat oszlopos tagjától megtudtuk, hogy nyolcadik éve szervezik meg a délelőttől napnyugtáig tartó programot. A klub kis létszámú, mindössze nyolcan vannak, szilveszterkor 25-30 repülést kedvelő is összegyűlik a hangárban, amelynek egyik sarkában sátrat állítanak fel, amit hősugárzóval befűtenek. Jönnek családtagok, barátok, a repülés iránt érdeklődők.

- Több klub is búcsúztatja az évet repüléssel - tudtuk meg. - Ezen a napon hálát adunk Istennek, hogy balesetmentesen telt az év, mindenki köztünk van. Elmeséljük egymásnak a sikereinket, tervezzük a közeljövőt, és álmodozunk arról, hogy milyen repülőt szeretnénk. A pilóták összetartóak és vidámak. Van a körünkben egy fiatalember, aki nagygéppel áruszállító pilótaként járja a világot. Ha itthon van, élvezettel hallgatjuk a történeteit.

Indulásra készen a pilóták és gépek Fotó: Tisler Anna

A kisgépes repülés erősen időjárásfüggő sport, de mint megtudtuk, a pilótáknak szerencséjük volt, mind a nyolc évben fel tudtak szállni. Az idén napfényes idő és mínusz két fok volt. Dél körül először Hegedűs Károly szállt fel. Hévíz felé vette az irányt. A gőzölgő tó felett 400 méter magasan szállt el. Majd 700 méterig emelkedett, fel a felhők fölé. Amit ott átélt, az maga volt a csoda. Alul a hófehér felhők, szemben a Nap, a felhőkön csillogtak a napsugarak. Majd a Balaton felé indult. A parton sokan sétáltak. Integettek neki. Ő lejjebb vitte a gépet és visszaintett.

- Sokan nem értik, hogy ebben a hidegben, amikor lent télikabátban is fáznak a járókelők, nem fagyunk-e bele az ülésbe - mesélte Hegedűs Károly. - Csodálkoznak, amikor elmondom, hogy fent sincs sokkal hidegebb. Úgy öltözünk, mintha az úton motoroznánk. Dzseki, alá vastag pulóver, vastag nadrág, kesztyű. Fejünkön a sisak, abban be van építve egy rádió, amelyen keresztül beszélgetünk az utassal és a többi pilótával. Fontos, hogy a levegőt nagy sebességgel hasítva tudjuk, a másik mire készül. Felszállás előtt megbeszéljük, ki merre megy, és mikor repüljük a köteléket.

A klubtagok sárkánnyal vagy autogiroval repülnek. Mindegyik gép nyitott, így az, hogy mennyi ideig érzik jól magukat a levegőben, erősen időjárásfüggő. A gondot azonban nem a hideg okozza, hanem a ködös, párás időjárás. A pára ugyanis ráfagyhat a motorra.

Mire minden pilóta visszatért a repülésből, Károly már elkészítette az ebédet, párolt zöldséget és sűlt húst. Egy Hévízen pihenő orosz turista, Dimitrij utasként szállt fel. Mint megtudtuk tőle, most látta először felülről Hévízet, és a pilóta megmutatta neki a szállodát is, ahol lakik. Dimitrij kérdésünkre elmondta, hogy életre szóló élményként marad meg a repülés. Többször járt a térségben, tetszik neki az országrész, de felülről még szebb. Telefonjával sok fotót készített, amelyeket otthon megmutat a barátainak.

Hegedűs Károlytól megtudtuk, a repülőtérre gyakran látogatnak ki a térségben tartózkodó turisták, Veszprém és Zala megyéből a repülés iránt érdeklődők. Amikor elrepülnek a lakott terület felett, sokan megállnak, integetnek. Így volt ez szilveszter napján is.

Újévköszöntő repülést nem szerveznek, de január első napjaiban aki teheti, felszáll és megnézi a téli tájat és a Balatont, amely mindig más arcát mutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!