Hírek

2016.01.31. 15:32

A közérdekű adatok nyilvánosak

Veszprém – A helyi önkormányzatok tulajdona is a nemzeti vagyon részét képezi, így az adatai közérdekűek. Ezek megismeréséhez és terjesztéséhez mindenkinek joga van.

Penk Tímea

Péterfalvi Attila címzetes egyetemi tanár, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy Magyarország Alaptörvénye a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóságának a követelményét, illetve a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adattá minősítését alkotmányos rangra emelte. Ennek értelmében a nyilvánosság előtt köteles elszámolni minden gazdálkodó szervezet a közpénzekről, amelyeket a nemzeti vagyonnal együtt az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezeli. A közérdekű adatokat az infotörvény, azaz Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény részletezi. A nemzeti vagyonról szóló törvény pedig azt is kimondja, hogy alapvetően a közfeladatok ellátásának a biztosítását szolgálja a nemzeti vagyon, amely értékének és változásainak a nyilvántartása – a minősített adatok kivételével – nyilvános.

Péterfalvi Attila címzetes egyetemi tanár, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke

Péterfalvi Attila a vonatkozó jogszabályhelyek ismertetése után úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzatok tulajdonát képező gazdasági társaságok tevékenységével és gazdálkodásával kapcsolatos adatok közérdekűek vagy közérdekből nyilvánosak, amelyekre alkalmazni kell az infotörvényben foglaltakat. Ugyanez a jogszabály tartalmazza a nyilvánosság korlátozását is, amelyre lehetőség van például a döntések előkészítése során. A hatóság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntések megalapozottságát szolgáló adat nyilvánossága szigorú követelmények mellett korlátozható. Abból, hogy az igényelt adat döntés megalapozottságát szolgálja, önmagában még nem következik kényszerítően a közérdekű adat nyilvánosságtól történő elzárása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!