Hírek

2016.01.29. 11:00

Főügyészség: feleljenek a bűnösök!

A végindítvány szerinti bűnösség megállapításáért és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett a vádhatóság a vörösiszapper vádlottjainál – közölte Fejes Péter fellebbviteli főügyészségi ügyész pénteken, a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészségen.

Kovács Erika

A vörösiszap-katasztrófa Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófája – fogalmazott Fejes Péter.

Hozzátette, a vádhatóság soha nem állította azt, hogy a vádlottak magatartása indította el a katasztrófát. Kiemelte, a vádirat tartalmazta, hogy a cég tízes számú kazettája területének kiválasztásakor, a tervezéskor és az építésekor hiányosságok is felmerültek. A vádirat és vádbeszéd azonban arra is kitér, hogy 30–40 év távlatából az említett hiányosságok kapcsán büntetőjogi felelősség nem állapítható meg. Akikkel szemben ez megállapítható és büntetőjogi felelősség érvényesíthető, azokkal szemben az ügyész vádat emelt.

Elhangzott: az ügyészség álláspontja szerint az üzemeltetési, belső ellenőrzési hiányosságok körében a vádlottak személyükre lebontott felelősségük alapján, foglalkozási, szabályszegési mulasztásaik folytán büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Felelősek a katasztrófához vezető okok, illetve a tőlük függetlenül megindult folyamatokba való be nem avatkozás miatt és a gátszakadás következményeiért, a gátszakadás után közvetlenül tanúsított magatartásukért, a hatóságokat, önkormányzatokat a jogszabályi parancs ellenére haladéktalanul egyikük sem értesítette.

Az ügyész aláhúzta, a bíróság maga is megállapított jó néhány vádlottnál szabályszegést, azonban ezeket részben irrelevánsnak látta, másfelől álláspontja  szerint nem álltak összefüggésben a katasztrófával. A mulasztások másik részét viszont nem tartotta a bekövetkezett katasztrófával ok-okozati összefüggésben állónak.

A bíróságot a vádirat nem zárta el attól, hogy a szabályszegéseket másként minősítse.

A vádhatóság szerint a törvényszék a közveszély kialakulásának időpontját tévesen határozta meg 1998. december 23-ában, és az okozati összefüggés mibenlétét helytelenül értelmezte, ezeknek helyes megállapítása, értelmezése pedig másodfokon lehetővé teszi a vádlottak bűnösségének megállapítását és velük szemben szigorú büntetés kiszabását.

A vádhatóság szerint nem valakiknek kell felelni a katasztrófáért, hanem a valós bűnösöknek, akik az ügyészség sziklaszilárd meggyőződése szerint a Mal Zrt. vezetői, alkalmazottai. – Minden jogi eszközzel élni fog az ügyészség a bűncselekmények, a bűnösség megállapítása és az elkövetők felelősségre vonása érdekében – mondotta az ügyész. Az ügyészség tartja magát ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás a bíróság feladata, amelynek helye a tárgyalóterem és nem a széles nyilvánosság plénuma. – Az ügyészség tiszteletben tartja a nem jogerős ítéletet, és azt fellebbezéssel támadja, és kötelessége is a sajtó révén a nyilvánosság gyors, pontos és hiteles tájékoztatása saját eljárási cselekményeiről. Az ügyész a társadalom akaratát képviseli és a sértettek oldalán áll.

A tájékoztató előzménye: a vörösiszap-katasztrófa kapcsán mind a 15 vádlottat felmentette Szabó Györgyi tanácsvezető bíró a törvényszéken, csütörtökön. Az ügyész fellebbezett bűnösségük megállapítása és szabadságvesztés kiszabása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!