Hírek

2016.01.11. 13:47

Nyolcadikosok hajrája - Szombaton tartják a központi írásbeli felvételit

A nyolcadikosoknak hamarosan el kell dönteniük, melyik intézményben szeretnének tovább tanulni. A középiskolákba készülőknek érdemes megírniuk a központi írásbeli felvételi vizsgát, amit szombaton tartanak.

Balla Emőke

A felvételi a központi írásbelivel kezdődik. A nyolcadikosoknak februárig kell kiválasztani azokat a középiskolákat, ahová jelentkeznének, majd a szóbeli és alkalmassági vizsgák következnek február végén, március elején (február 16. - március 4.). A felvételi eredményeket április végén hirdetik ki, a rendkívüli felvételi eljárást pedig májusban tartják. 

A központi írásbeli vizsgát érdemes minden tanulónak megírni, hiszen a középiskolák jelentős része kéri ezt. Vannak olyan intézmények, amelyek az általános iskolai jegyek alapján döntik el, hogy kiket vesznek fel (az általános iskolai eredmények közül a hetedikes év végi és a nyol-cadik osztályos félévi jegyek számítanak), de a legtöbb helyen kérik a központi írásbeli eredményét is, sőt akár szóbeliztethetnek is. A központi írásbeli eredménye az összes pontszám legalább 50 százaléka lehet, a szóbeli vizsga eredménye pedig legfeljebb a 25 százaléka. A központi írásbelit - ami egységes, a diákok mindenütt ugyanazt írják - bárhol meg lehet írni, nem feltétlenül kell abban a középiskolában, ahova a nyolcadikos jelentkezik.

A Dózsa György Általános Iskola nyolcadik osztályosai is készülnek a központi írásbeli felvételire
Fotó: Penovác Károly

A nyolcadikosok két tantárgyból, matematikából és magyarból vizsgáznak. Mindkét feladatsorra 45 percük van, 10-10 feladatot kell megoldaniuk. Mivel az utolsó év tananyagát különböző ütemben tanulják a diákok, elsősorban a korábbi évek tananyagából válogatnak. Az írásbeli felvételi vizsga elsődleges célja az eredményes középiskolai tanuláshoz szükséges alapvető készségek és képességek, kompetenciák felmérése, egyik feladatlap sem hagyományos tantárgyi teszt.

A veszprémi Dózsa György Általános Iskola három nyolcadik osztályában ötven diák végez. A gyerekek kilencven százaléka megírja a felvételit, tájékoztatott Lengyel Károly. Az igazgató elmondta, a felvételire való felkészítésre nagy hangsúlyt helyeznek; a két felvételi tárgyból előkészítő foglalkozásokat tartottak, ahol felvételi típusú feladatokat oldottak meg. A felvételi miatt nem kell kell izgulni, ennek ellenére valószínűleg van drukk a gyerekekben: új helyzetben, új tanárok előtt kell teljesíteni, sok múlik a vizsga eredményén. Pótfelvételi nincs, csak azoknak, akik esetleg betegség miatt nem tudnak részt venni a vizsgán.

A felvételi után, február 12-ig kell elküldeni a jelentkezési lapokat a középiskolákba, a tanulói adatlapot pedig a Felvételi Központba. Az, hogy kit hova vettek fel, április végén derül ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!