Hírek

2016.01.17. 15:21

Szex tinédzserkorban - Nagy lelki terhet jelenthet a túl korai nemi érés

A fiatalok kulturált szexuális felvilágosításában a család mellett nagy szerepük van az iskoláknak: nem egyszerűen a szexről kell velük beszélgetni, hanem a felelős szexualitásról, ami fontos segítséget jelent a fiatalkori abortuszok és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésében is, hangsúlyozta Borbélyné Horváth Anikó iskolavédőnő.

Szabó Péter Dániel

Az országos statisztikák szerint a lányok húsz, a fiúk harminc százaléka túl van már az első szexuális együttléten kilencedik osztályos korában, a 11. osztályos tanulók nagyjából felének pedig volt már szexuális kapcsolata vagy rendszeresen él nemi életet. A szexuális élet megkezdésében az iskolatípus is meghatározó, ugyanis a felmérések szerint a szakiskolába járó diákok nagyobb arányban élnek szexuális életet, mint gimnazista kortársaik, a fiatalok tíz százaléka azonban egyáltalán nem védekezik, hívja fel a figyelmet a védőnő. Tapasztalata szerint az iskolatípus mellett a családi háttér és az is meghatározza a fiatalok szexuális viselkedését, folyik-e az intézményben a családi életre nevelő foglalkozás, amelynek részeként a szexuális életre vonatkozó ismereteket is hallhatnak.

Borbélyné Horváth Anikó védőnő a Ciklus-show elnevezésű programmal szemlélteti az ötödikes és hatodikos lányoknak a serdülőkori változásokat (Fotó: Penovác Károly )

Kiemelte, a lányok és fiúk nemi érése egyaránt korábbra tolódott az elmúlt évtizedekben. Míg a nemzetközi felmérések szerint az 1860-as években tizenhét évesen kezdtek el menstruálni a lányok, az 1920-as években 15, az 1980-as években pedig már átlagosan tizenhárom évesen. Az úgynevezett akceleráció – a fejlődés ütemének gyorsulása – jelensége a fiúkra is vonatkozik, ám egyik nemnél sincs összhangban a testi és lelki érés, szögezi le a szakember. Emiatt a gyerekek számára sokszor nagy lelki terhet jelenthet a túl korai nemi érés, azonban, ha a szülők őszintén beszélgetnek erről a gyermek korának megfelelően, akkor természetesnek fogadják el az életkori változásokat.

A témáról a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény pszichológusát, Csalló Nórát is megkérdeztük. A szakember kifejtette, a kamaszkor a nagy változások ideje, melynek során felgyorsul a testi fejlődés. A fiatalok olyan új magatartásformákkal próbálkoznak, mint a szexualitás. Számos kutatás azonban azt igazolja, hogy minél korábban lesz egy fiatal szexuálisan aktív, annál több nehézsége, problémája lesz e téren, ugyanis a testi érettség nem jelent egyben lelki érettséget is. A meggondolatlanul, vagányságból bekövetkező nemi aktusok sok problémát okozhatnak. A gyakran alkalmatlan körülmények, a mély érzelmek és a kölcsönös vonzalom nélküli szex taszítóvá tehetik ezt a nagyon fontos örömforrást. És ez a kezdeti rossz élmény a későbbi szexuális életben nehézségeket okozhat. Nem is beszélve a nem kívánt terhességről és a szexuális úton terjedő betegségek következményeiről.

– Fontos, hogy a kamaszkori szexualitás témája ne legyen tabu. A fiataloknak és a szüleiknek egyaránt fontos, hogy kérdéseikkel, problémáikkal szakemberhez fordulhassanak. A Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény ebben is hathatós segítséget tud nyújtani – fogalmazott Csalló Nóra. – A serdülőknek lehetőségük van szakemberekkel beszélgetni a felnőtté válás folyamatáról, párkapcsolatuk alakulásáról és a szexualitásról is, a szülők pedig tanácsot kaphatnak a kamaszkori problémák kezelésében, illetve, hogy mit és hogyan mondjanak el gyermeküknek a szexualitás témájában.

A kádártai Szilágyvári Péter és Szilágyváriné Óvádi Edit a kilencéves Hannával és a hatéves Sárával, aki már a bölcsődében is szerelmes volt. Ebből kifolyólag a szülők máris rettenetesen féltik őket, mint mondták, nagyon hamar megnőnek és akkor eljön az „igazi pasizás” ideje
Fotó: Balogh Ákos

– Sajnos a tapasztalataink azt mutatják, hogy 12–13 éves korban, sőt, akár még korábban is elkezdenek nemi életet élni a fiatal lányok. Ráadásul tapasztalat híján azt csinálják, amit a felnőttfilmekben látnak, s emiatt nagyon rossz élményeik vannak szexuális téren, és ez a későbbi életükre is komoly hatással lehet – mondta el a Naplónak Sinka Vivien.

Az Együtt Az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány elnöke hozzátette, a legnagyobb közösségi oldalon különböző csoportokban is kis túlzással pornográfnak minősülő képeket is feltöltenek magukról a fiatalok.

– Épp emiatt leselkedik nagy veszély a lányokra, hiszen úgymond tálcán kínálják magukat a fiatalkorúakra vadászó szexuális bűnözőknek. Az is jellemző egyébként, hogy egy idősebb férfi szerelme miatt szöknek el otthonról a fiatal lányok, legutóbb egy 14 éves lány egy 25 éves fiú miatt hagyta ott a családját. Ilyen esetben nem az a megoldás, hogy a szülők engedik és elfogadják az ellenzett kapcsolatot, inkább érdemes közösen elmenni egy családterápiára, hogy megoldódjanak a problémák. Egy pszichológusnak a tinédzser is jobban megnyílik, s nyíltabban beszél saját szexualitásáról, s problémáiról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!