Hírek

2016.02.12. 18:23

Átlépték a határokat

Megyei körkép – Mindössze egy hetet adott a szaktárca a vadászati tájegységek tervezett határaival kapcsolatos társadalmi vitára. Vannak nyitott kérdések.

Tremmer Tamás

Amikor lejár egy ciklus, általában megbolydul a vadásztársadalom. Idén éppen új vadgazdálkodási üzemtervi ciklus indul, amely ráadásul a korábbi tíz év helyett húszéves időtartamú lesz. Mindemellett a tavaly év végén elfogadott jogszabály bevezeti az ökológiai és élőhelyi adottságokhoz igazodó tájegységi vadgazdálkodást. A tájegységi határok kijelölésénél törekedtek a természetes határokra, ilyenek az utak, patakok, megyehatár és a többi. A törvény arról is rendelkezik, hogy a vadásztársasági határok nem nyúlhatnak át a tájegységi határokon.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke elmondta, az országban 52 vadgazdálkodási tájegység lesz, ebből három – Marcal-medence, Magas-Bakony, Balaton-felvidék – megyénkben található. Országos tapasztalat, hogy a tervezett határokkal kapcsolatban nincsenek óriási súlyú észrevételek, bár amelyik társaság érintett, az bizonyosan rosszul éli meg a változásokat.

Kisebb határkiigazítás megyénkben is lesz. Viszont adódott egy súlyponti kérdés: a 77-es főútvonal – amely két vadgazdálkodási tájegység határvonala – a Nagyvázsony, Tótvázsony térségében működő vadásztársaságot úgy vágja ketté, hogy mindegyik rész kisebb, mint 3000 hektár, ez alatt pedig vadásztársaság nem működtethető. Ez ügyben a kamara folyamatosan egyeztet a hatósággal.

A tervezett tájegységi határokkal kapcsolatban február 5–12. között lehetett észrevételeket tenni, amiket a minisztérium a szakmai és a törvényességi előírások figyelembevételével súlyoz, majd elbírál. A végső döntést az Országos Vadgazdálkodási Adattár közreműködésével hozzák meg. Az idő sürget, minderről mielőbb határozni kell, ugyanis március 31-ig már a tájegységen belüli vadásztársasági határokról is döntéseknek kell születniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!