Hírek

2016.04.12. 18:01

Így élnek a sérültek

Veszprém - A reggeli iskolába készülődés teendőit játékos formában oldották meg a gyerekek az integrációs sportdélutánon.

Balla Emőke

A Kozmutza Flóra Alapítvány idén tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Jótékony mozgás című integrációs sportdélutánt, azzal a céllal, hogy az általános iskolákban tanuló ép gyerekek megismerjék a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tanuló fogyatékos gyerekeket. - Azt szeretnénk, ha az ép gyerekek minél fiatalabb korban találkoznának fogyatékos gyerekekkel, mert ha megismerik őket, elfogadóbbá válnak, és amikor munkatársaik vagy főnökeik lesznek, tudják, hogy ők is képesek és alkalmasak arra, hogy a rájuk bízott feladatot jó színvonalon elvégezzék - mondta Bernáth Ildikó, a Kozmutza Flóra Alapítvány elnöke.

Fábry Csanád, a Szilágyi Keresztény Iskola 4. a. osztályos tanulója is kipróbálhatta a játékos versenyen, milyen lehet kerekesszékben ülni. Mögötte Máll Anikó, a Kozmutza iskola gyógypedagógusa, aki a játékban a Szilágyi iskola csapatát indította
Fotó: Módos Csaba

A Táncsics iskola sportcsarnokában szervezett sportdélutánon a Kozmutza iskola tanulói egy csapatot alkottak az ép gyerekekkel. A rendezvényre tizenkét állami és egyházi iskola fogadta el a meghívást, a tízfős csapatokban két-három kozmutzás diák versengett. Az alsó tagozatosok A mi világunk című programon megtapasztalhatták, mit jelent látássérültként vagy kerekes székben élni, a tapintás és a szaglás érzékszerveit is használták. A felső tagozatosok a reggeli iskolába indulás előtti feladatokat ismételték át játékosan: az öltözködést, a müzlikészítést, táskába pakolást. A vetélkedő díjazását minden évben a gyerekekre bízzák; ők sorsolják ki a biciklik, gördeszkák, rollerek, tollaslabdák, hátizsákok tulajdonosait.

Az integrációs sportdélután idén is a gyerekek közös bemelegítésésével, valamint az iskola drámaszakkörének a magyar kultúra napjára készült, Szenvedély című táncjátékának bemutatójával kezdődött. Némedi Lajos alpolgármester köszöntőjében azt mondta, a mozgás szabadságot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!