Hírek

2016.07.27. 15:49

Magyarok kenyere - Rászoruló gyermekeken segítenek

Nemesvámos - Idén is várják a gazdálkodók búzafelajánlását a Magyarok kenyere programban, az adományokat karitatív célra fordítják.

Marton Attila

A hat éve indult kezdeményezésben magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak határokon innen és túl. A gabonatermesztők által felajánlott búza egy részét liszt, egy másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A Veszprém megyei búzagyűjtő napot Nemesvámoson rendezték szerdán azzal a céllal, hogy felhívják a gazdák figyelmét a kezdeményezésre, mondta Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A kamarai elnök hangsúlyozta, az elsődleges cél, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A rendezvényen a nemesvámosi gazdák tíz zsák búzát adtak össze.

(Fotó: Penovác Károly)

A program partnere az agrárgazdasági kamara, amely gyűjtőpontok felállításával segíti az akciót. A megyében idén a mezőlaki szövetkezetben és a kádártai malomban adhatják le a gazdák a búzát augusztus közepéig. Radovits Tibor felidézte, évről évre nőtt a felajánlott búza mennyisége, tavaly mintegy nyolc tonnát adományoztak a Veszprém megyei gazdák. Az összegyűjtött búza jelképes összeöntését augusztus hetedikén tartják Orfűn. A nemesvámosi búzagyűjtő napon köszöntőt mondott Sövényházi Balázs, a település polgármestere, műsort adott a helyi Lencseszemek Asszonykör és Borostyán Népdalkör.

A Magyarok kenyere programban az ország valamennyi megyéjében, valamint a Kárpát-medence magyarlakta településein felajánlott búzát gyűjtik össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!