Hírek

2016.08.02. 19:10

Csillag és üstökös volt - A családi mauzóleumban helyezték végső nyugalomra Esterházy Pétert

Ganna - Esterházy Péter olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit „nem lehet és nem is szabad befogni”. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát hangsúlyozta ezt Esterházy Péter Kossuth-díjas író gyászmiséjén kedden Gannán, a család hagyományos temetkezési helyén.

MTI

Búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától - mondta a pannonhalmi főapát búcsúztató beszédében.

A templomtérben körülbelül 350-en követhették végig a gyászszertartást, s a mauzóleum melletti tér is teljes egészében megtelt a kegyeletüket leróni szándékozókkal (Fotó: Polgár Tibor)

Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát. Játékos szelleme, gazdag lelke szétfeszítette megszokott szavainkat - fogalmazott Várszegi Asztrik, aki szerint Esterházy Péter szavai egyszerre szóltak a teremtő Isten gazdagságáról, az ember életéről, sorsáról, élvezeteiről és fájdalmáról.

Írása egyszerre volt briliáns irodalom és egy nemzet nyelvének megdicsőülése - jelentette ki. Hozzáfűzte: Esterházy Péter nemcsak a vér, hanem a lélek és a szellem arisztokratája is volt .

Nagy Ottó, Ganna polgármestere a Naplónak nyilatkozva kifejtette, a gyászszertartást az elhunyt családjával együttműködve, kéréseiket szem előtt tartva hosszas készülődés előzte meg. A településkép szebbé tételén munkálkodók mellett sokan kivették a részüket a feladatokból: az esemény szervezőin túl rendőrök, mentők és polgárőrök biztosították a búcsúzás zavartalan menetét. - Noha pontosan nem tudtuk előre, hány emberre számítsunk, de a látottak és a polgárőrök visszajelzései alapján elmondható, hogy megfelelően felkészültünk a nagyszámú résztvevő fogadására. A templomtérben körülbelül 350-en követhették végig a gyászszertartást, s a mauzóleum melletti tér is teljes egészében megtelt a kegyeletüket leróni szándékozókkal, így összességében mintegy 2500 fő vett búcsút Gannán Esterházy Pétertől - adott tájékoztatást a település vezetője.

Nagy Ottó, Ganna polgármestere hozzáfűzte, az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a nagy múltú Esterházy család tagjainak nyughelyéül szolgáló mauzóleum látogatottsága, mivel sokak kíváncsiak voltak arra, hol helyezik örök nyugalomra a jeles irodalmárt.

- A letűnt korokat idéző Esterházy Mauzóleum 1813 és 1818 között épült, a látogatók előzetes egyeztetést követően megtekinthetik. Három éve pályázati keretből felújítottuk a kupolát és a felső zsalugátereket, melyeket hamarosan a lépcsők rekonstrukciója követ. Azonban a továbbiakban is bőven akad még tennivaló, mivel az építmény óriási: az alapkör területe 16 méter, a kupola magassága pedig 20 méter - mutatott rá a polgármester.

Dés László a temetésen. Esterházy Péter azt írta neki utolsó, Hasnyálmirigynapló című könyvébe dedikációként: „szaxofonozz, majd” (Fotó: Polgár Tibor)

A gyászszertartást követően felhangzott Janis Joplin Mercedes Benz című dala, majd rokonok, ismerősök, Esterházy Péter munkásságának tisztelői gyűltek össze a mauzóleum bejáratánál, hogy végső búcsút vegyenek a világszerte, de különösen a német nyelvterületen ismert és nagyra becsült magyar írótól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!