Hírek

2016.09.22. 14:22

Klassz dolog cserkésznek lenni!

Az 1415. számú IV. Károly cserkészcsapat 1989-ben kezdett szerveződni, 1993-ban vált a Magyar Cserkészszövetség hivatalos tagjává. Fenntartója a Veszprém Egyházmegyei Ifjúsági és Lelkipásztori Fórum.

Laskovics Márió

Fenntartója 2005-től aA csapat egyes tagjai eljutottak az utóbbi öt, négy évente megrendezett világtalálkozóra, így  képviselhették a csapatot Chilében, Thaiföldön, Angliában, Svédországban és Japánban.

- Hazánk tíz cserkész kerületre van osztva. Utóbbi dzsemborin a IV. cserkész kerület csapatai közül csak tőlünk vett részt három cserkész, erre büszkék vagyunk – emelte ki Venczel Patrik Márk csapatparancsnok.Jelenleg 70 tagjuk van, amiből körülbelül ötvenen aktívak, ennyien voltak bándi nyári táborukban.

A 7-10 napos nyári összejöveteleken kívül a csapat mindig részt vesz a Gizella-napi ereklyehordozásban, a kerület programjain, cserkésznapokon, tihanyi túrán, ősszel három napig portyáznak, a húsvéti és adventi időszakban kézműveskednek, segítenek a Máltai Szeretetszolgálatnak, és szombatonként kirándulnak, ha tehetik.- Rendszeres heti foglalkozások keretében minden pénteken őrsi gyűléseket tartunk a Vár utca 25. szám alatt.

Ezeken a foglalkozásokon a cserkészek mesterei lehetnek a csomózás, íjászkodás, tűzgyújtás és tájékozódás művészetének. Megismerhetnek különböző tábori építményeket, néphagyományokat, valamint az elsősegély és a nyomolvasás alapjait is. Ezen kívül egy összetartó közösség tagjaivá válhatnak, és rengeteg vidámságban lehet részük.

Minden nyáron cserkésztábort szervezünk, ahol a foglalkozáson tanultakat felhasználhatják a gyakorlatban és egy különleges közösségi élménnyel gazdagodnak. Sok játékra van lehetőség, számháború, méta, esténként tábortűz, népdaléneklés, kirándulás, túra szerepel a programjainkban.

A megtanultakat minden évben számon kérjük korosztályonként, ilyenkor kimegyünk az erdőbe a szülőkkel együtt, sütögetőversenyt tartunk. A gyerekek pedig akadályversenyen mennek végig, ahol kikérdezzük tőlük az aktuális anyagot, és szerezhetnek próbajelvényeket. Lényegében családi nap próbázással. Az újoncok pedig a sikeres próba után megkapják a nyakkendőt, és a Dubniczay-palotában szoktuk őket a fogadalomtétel után cserkésszé avatni – foglalta össze a cserkészek tevékenységeit a csapatot két éve vezető 24 éves fiatalember.

- Az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül közösségünk, ennek köszönhetően az ifjúsági munka az iskoláskorúaktól az egyetemistákig terjed ki a közösségen belül. A nyáron nyolc cserkészünk vett részt különböző képzéseken, akik az év végeztével őrsvezetőkké és segédtisztekké válnak - tette még hozzá Venczel Patrik Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!