Hírek

2016.09.01. 14:15

Szellemi örökségünk része a Mária-kultusz hagyománya

A Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya Magyarországon örökség-elem felkerült a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

Laskovics Márió

„Balog Zoltán Emberi Erőforrások Minisztere jóváhagyta az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának határozati javaslatát, melynek értelmében A Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya Magyarországon örökség-elem felkerült a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

Az eddigi hagyományokhoz híven a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitó rendezvénye részeként, 2016. szeptember 16-án fogják ünnepélyes keretek között kihirdetni a jegyzékre vételt és egyben átadják a felterjesztéseket benyújtó közösségek képviselőinek a nemzeti jegyzékre vételt elismerő dokumentumot.” - írja Szabó Tamásnak, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnökének címzett, augusztus 9-én kelt levelében Csonka-Takács Eszter, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottság elnöke, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója és Cseri Miklós, az Igazgatóság székhelyeként működő szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója.2003-ban fogadta el az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt.

A Magyar Parlament 2006-ban lehetővé tette az egyezmény ratifikálását, melynek eredményeképpen hazánk is csatlakozott az egyezményben részes államok sorába, és a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság feladata az egyezmény hazai szakmai megvalósítása és ennek koordinálása. Ennek szellemében feladatai közé tartozik többek között annak a nemzeti jegyzéknek gondozása is, amelybe most „A Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya Magyarországon” örökség-elem felkerült.

- Szeptember 16-án a Magyar Tudományos Akadémián vehetjük át a megörökítő dokumentumot. Több, mint tíz éves munka egyik gyümölcse ez, hiszen valóban újraéledt egy csodásan szép hagyomány, a zarándoklás és a búcsújárás, és ebben a Mária Út Közhasznú Egyesület szerepe döntő tényező volt – tudtuk meg Szabó Tamástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!