Hírek

2016.10.23. 18:55

Nem haltak hiába - Fáklyás felvonulás Ajkán

Ajka - Fáklyás felvonulással és ünnepi műsorral emlékeztek Ajkán az 1956. október 23-i forradalomra.

Piltman-Horváth Barbara

A hideg ellenére sokan gyülekeztek a Kaszinó előtt Ajkán, ahol fáklyát gyújtottak és együtt mentek át a Templomdobhoz a megemlékezésre. Fiatalok, idősek, gyerekes és kutyás családok vonultak együtt a lezárt úton, miközben az ablakokból és az erkélyekből figyelték őket a lakók.

A megemlékezés helyszínén aztán az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar fogadta az egybegyűlteket és a Himnusz eléneklése után Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke Márai Sándor író szavai segítségével emlékezett a hősökre. –Egy embert sok időre félre lehet vezetni, sok embert rövid időre meg lehet vezetni, de sok embert örökre nem lehet – mondta. - 1956-ben az emberek többsége nélkülözött és félt, a vezetők pedig gazdagságban éltek nyugodtan.

Aztán az embereknek elege lett, és egy emberként ünnepeltek, harcoltak. Nem kérdezték a másiktól, ki vagy, honnan jöttél, miben hiszel. Az elnök kiemelte, a megtorlás nem törte meg a magyarok gerincét, és kérte, ha egykor az volt a jelszó, nem engedünk ’48-ból, ezúttal a jövőben legyen a jelmondatunk, nem engedünk az ’56-ból.A beszédet követően a Pannon Várszínház színművészei adtak elő irodalmi szemelvényeket, dalokat, majd az Ajka Város önkormányzata képviseletében Schwartz Béla polgármester, Horváth József alpolgármester és Jáger László címzetes főjegyző koszorújával kezdetét vette az emlékmű előtti főhajtás is.

A városvezetés után a Fidesz, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Szocialista Párt, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői helyzeték el koszorújukat. Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!