Hírek

2016.10.20. 20:37

Társasházaktól sikkasztott a simlis közös képviselő

Pápa – Milliókat sikkasztott el évek alatt több társasház közös képviselője, amiért a bíróság két és fél év fogházra büntette.

Mátételki András

A szakács végzettségű M. Róbertné 2007-től közel öt éven át látta el Pápán az Agora Társasház közös képviseletét. Ő rendelkezett a ház bankszámlája felett, így könnyen hozzá tudott nyúlni mások pénzéhez. A bevételeket szándékosan tévesen könyvelte, a bankszámlakivonatokat és a könyvelést a leleplezés elkerülése érdekében hamis okiratokkal megmásította. A társasháznak 704 ezer forintos kárt okozott, de ezt később megtérítette.

Viszont nem így tett az egyik Vízmű utcai tömbben lakók esetében, akiknek a pénzét szintén megcsapolta. A bankszámlájukról több alkalommal fiktív jogcímeken – például tűzvédelmi felújítás vagy tiszteletdíj ürügyén – jogtalanul utalt át különböző összegeket a saját bankszámlájára, majd később meghamisította a könyvelést. Nekik 2009 és 2013 között 1,2 millió forint kárt okozott, amit nem térített meg.

Az egyik Vajda Péter-lakótelepi házat hat év alatt 968 ezer forinttal rövidítette meg. Ugyancsak ezen a lakótelepen jutott 684 ezer forinthoz a jól ismert trükközésével több év alatt. A legnagyobb kár a Huszár- lakótelep egyik tömbházát érintette: a vádlott a közös pénzből 1,5 milliót emelt el. Mások megúszták több százezer forintos hiánnyal.

A 44 éves asszony, aki összesen több mint négymillió forintot sikkasztott el a társasházaktól, a tárgyaláson nagyrészt beismerte bűnösségét. Még a nyomozás során elmondta, hogy a házukra és a gépkocsijukra kölcsönt vett fel, továbbá hitelkártyát használt, amelyek törlesztőrészletei megemelkedtek, így anyagi gondjai lettek 2009-től. 2011-ben támadt az az ötlete, hogy a társasházak számlájáról a sajátjára utal különböző összegeket, hogy ki tudja fizetni a törlesztéseit. Bankszámla- kivonatokat hamisított, hogy a könyvelés pozitív képet mutasson. Az egyik társasháznál – mivel megbíztak benne – biankón íratta alá az egyik hölggyel az átutalási megbízásokat. Utólag kiderült, hogy ezzel (is) bűncselekményt követett el.

Az asszony elismerte a sikkasztásokat, de azok összegszerűségét vitatta. A Veszprémi Járásbíróság többrendbeli sikkasztás bűntette, számvitel rendjének megsértése, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt két és fél év börtönre ítélte M. Róbertnét, akit köteleztek a károk megtérítésére, valamint a 795 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is. A törvényszék kimondta, hogy vádlottnak nem börtönben, hanem fogházban kell letöltenie a büntetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!