Hírek

2016.11.09. 13:37

"A zebrán gázoltak el szenteste"

Pápa - Már a zebra felénél jártam, amikor elgázoltak. Szenteste volt, és az autós nehezen látott ki a jeges kocsiablakon.

Polgár Bettina

Így emlékezett vissza balesetére a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének Pápai Kistérségi Csoportjának egyik tagja. A közlekedés átlagos résztvevőinek talán meg sem fordul a fejében, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az utakon a vakoknak és a gyengénlátóknak nap mint nap. – Hiába integet az autó vezetője a zebránál, hogy menjük át, ha egész egyszerűen nem látjuk a kézmozdulatát. Addig nem lépünk le az úttestre, amíg meg nem győződtünk az átkelés veszélytelenségéről. Ebben azonban a segítségünkre lehet, ha a gépkocsi sofőrje felvillantja a távolsági fényszórót, hogy jelezze: áthaladhatunk a gyalogos-átkelőhelyen, mert megadja számunkra az elsőbbséget – magyarázták a csoport tagjai, akik legutóbbi összejövetelüket a városházán tartották.

Mint mondták, vegyes tapasztalataik vannak az autósokkal kapcsolatban, hiszen találkoztak segítőkész, empatikus sofőrökkel, de az ellenkezőjével is. Többek számára pedig pozitív tapasztalat, hogy lelkiismeretes járókelők is felajánlották már a segítségüket a zebrán való áthaladáshoz.

Németh Kálmánné, a vakok és gyengén látók helyi csoportjának elnöke, valamint Varga Balázs és Császárné Elek Veronika (balról jobbra) a városházán rendezett összejövetelen. (Fotó: Vallner Bettina)

Az eseményen a pápai kapitányság munkatársai többek között a gyalogos közlekedésre vonatkozó KRESZ-szabályokról és a Házhoz megyünk elnevezésű programról beszélgettek a csoport tagjaival

Az eseményen részt vett Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, aki hasznos tanácsokkal szolgált a jelenlévők számára a biztonságos közlekedést illetően, felhívva a figyelmet: a közúti balesetek kellő odafigyeléssel megelőzhetők.

– Átvettük a gyalogos közlekedésre vonatkozó KRESZ-szabályokat. Mivel a gyalogosokat a ruházatukon kívül más nem óvja, az őket ért balesetek jellemzően sérüléses kimenetelűek, így különösen fontos a megelőzés – hangsúlyozta Varga Balázs, aki emellett a megfelelő a láthatóság szerepére is felhívta a figyelmet.

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója ugyancsak ellátogatott az összejövetelre, melyen többek között a Házhoz megyünk elnevezésű programról beszélt a csoport tagjainak, ennek kapcsán pedig szót ejtett a lakásbetörésekről, illetve a besurranásos és a trükkös lopásokról, valamint ezek megelőzési lehetőségeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!