Hírek

2016.11.27. 13:08

Elvették a szülőktől az éhező gyermeket

Várpalota - Áldatlan körülmények között nevelték csecsemőjüket azok a szülők, akiktől elvették az alultáplált picit. Mindkettőjüket felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Mátételki András

A várpalotai Ny. Zoltánéknak 2014. december 11-én koraszülöttként, 2400 grammal jött a világra kisfiuk, aki igen rossz körülmények közé került. A házaspárral együtt élt egyikük édesanyja, akinek csak a konyhában jutott hely szétszerelt fémdarabok és játékbabák között. A lakás rendetlen és koszos volt, tisztálkodásra nem volt megfelelő helyiség. A falról több helyen hiányzott a vakolat. A gyermekjóléti szolgálat szerint az otthon nem volt alkalmas a csecsemő gondozására, ezért az anya elköltözött az édesanyjához a babával, ahová nem mehetett a közmunkásként dolgozó férje. Csakhogy ebbe a lakásba nem vitte magával az anya a gyerekápoláshoz szükséges eszközöket, s a kellő mennyiségű ruhát.

Egy hét múlva hazaköltözött a picivel a saját otthonába, ahol felfordulás és szemétkupacok fogadták. A szülők kétszer is rábízták az akkor kéthetes kicsinyüket egyik nő ismerősükre reggeltől késő délutánig.

Az ítéletben az is szerepel, Ny. Zoltán (34) és a felesége (31) elfeledkeztek megetetni, tisztába tenni, köldökcsonkját kezelni a babának. A gyerek ápolatlan, büdös volt, ruháit ismerősük mosta ki. A védőnő és a családgondozó az év december 30-án azt tapasztalta, hogy a nem túl meleg szobában csupán egy pelenkában van a gyerek. Az apa öltöztetéskor durván bánt a kisfiával: megrázta, a fejét nem támasztotta alá, és csak a családgondozó felszólítására figyelt oda a gyerekre, akinek nem volt téli ruházata.

A szülők nem gondoskodtak tápszerről, pelenkáról, a cumisüvegben lisztes víz volt, amikor a hivatalból meglátogatták őket.

A családgondozó azonnal intézkedett, a kicsit a gyámhivatal előbb gyerekorvoshoz vitte, majd, hogy ne kerüljön életveszélyes állapotba, a mentő beszállította a megyei kórházba. Már az alultápláltság vészes jelei mutatkoztak rajta. Innen a kicsi nevelőszülőhöz került.

A szakértő megállapította, hogy Ny. Zoltán gondolkodásának hatékonyságát enyhe mentális retardáció jellemzi, míg a feleségének a problémamegoldó képessége az átlagosnál gyengébb. A bíróság előtt csak a feleség tett beismerő vallomást.

A Veszprémi Járásbíróság a szülőket egy-egy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt marasztalta el, egyúttal megszüntették a szülői felügyeleti jogukat. Ny. Zoltán egy év tíz hónap börtönbüntetését, feleségének az egy év négy hónap szabadságvesztését egyaránt három évre felfüggesztették.

A törvényszék csak annyiban változtatott a döntésen, hogy az időközben megszületett kislányukat sem ők nevelhetik a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!