Hírek

2016.11.14. 15:41

Orvvadászok, fatolvajok: bármikor lebukhatnak!

Farkasgyepű - Nagyszabású erdészeti akció keretében ellenőriztek az illetékesek a hétvégén Farkasgyepű környékén, amit Borbély Zoltán alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) rendészeti rendőr-főkapitány helyettes szervezett és irányított. Jogsértés az ellenőrzés alatt nem történt.

Kovács Erika

Borbély Zoltán alezredes az ellenőrzés kapcsán elmondta, Veszprém megye erdőgazdálkodóival, kormányhivatalával, szakigazgatási szerveivel még évekkel ezelőtt megkötött együttműködési megállapodás alapján ismételt fokozott ellenőrzést végzett hajtott végre a rendőrség a társszervekkel, mások mellett a Bakonyerdő Zrt. erdészeivel, a megyei vadászkamara, vadászaival-, a kormányhivatal közlekedési hatóságának munkatársaival, a megyei polgárőrség quados polgárőreivel. Az akcióban a rendőrségtől az Ajkai-, a Pápai Rendőrkapitányság, valamint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai vettek részt.

Fotó: rendőrség

Az ellenőrzésről az alezredes kiemelte, céljuk egyfelől az erdőterületeken jellemző jogsértések megelőzése, másfelől a lakossági bejelentésekre történő reagálás, mivel az elmúlt időszakban több olyan bejelentés érkezett hozzájuk, melyekben az emberek arról számolnak be, hogy egyesek quadoznak, crossmotoroznak az erdőkben, ezzel veszélyeztetik az élővilágot, a vadakat, jelentősen károsítják a természetet-, és a környezetet, illetve a nagy zajjal zavarják a környéken lakók életét.

Fotó: rendőrség

Az ellenőrzésen ezúttal is kiemelten figyelték az orvvadászatot, illetve az engedély nélküli fakitermelést, melyek a fűtési szezon, illetőleg az év végi ünnepek közeledtével nagyobb számban fordulhatnak elő. A rendőrség a következő hetekben is folytatja az ellenőrzéseket, a quaados polgárőrök pedig az erdőgazdálkodó engedélyével folyamatosan járőröznek, figyelnek, illetve jelzéseket adják a hatóság munkatársai részére.

Kiss Gábor, a Bakonyerdő Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese aláhúzta, alapvető céljuk az erdők védelme, amit kiemelten kezelnek a gazdálkodás mellett. Fellépnek az orvvadászattal, a falopásokkal szemben, illetve a terepautózás, motorozás, quadozás ellen.

Fotó: rendőrség

A Bakonyerdő által kezelt területen, Keszthelytől Bakonyszentlászlóig, illetve a pápai-, és füredi erdészetnél, mely Monostorapátitól Balatonfőkajárig megtalálható, közel 70 ezer hektáron szerencsére kedvező a helyzet, mondta, hozzátéve, az elmúlt két-három évben a VMRFK-val való együttműködésük, ellenőrzéseik miatt felére, harmadára csökkentek a jogsértések. A VMRFK mellett együttműködnek a kapitányságokkal, őrsökkel, és hamarosan az egyik szomszédos megye rendőrségével is megállapodást kötnek hasonló céllal. A vezérigazgató-helyettes kiemelte, a polgárőrség egyre nagyobb részt vállal ebben a munkában.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!