Hírek

2016.11.24. 20:40

Pályázat: Nem változnak a temetkezés költségei

Veszprém - A Brusznyai-emlékmű környezetének felújításáról szóló pályázatról és több rendeletmódosításról is döntöttek a képviselők a veszprémi testületi ülésen csütörtökön.

Marton Attila

A napirendek tárgyalása előtt négy képviselő is interpellációt intézett Porga Gyula (Fidesz- KDNP) polgármesterhez. Gerstmár Ferenc (LMP) arról érdeklődött, milyen lépéseket tett a városvezetés az elmúlt két évben a kis- és középvállalkozások (kkv) helyzetének javításáért. Porga Gyula válaszában kiemelte, a kkv-k támogatására működik egy vállalkozási közalapítvány, míg a Modern Városok Programban tervezett iparos parki beruházás szintén a kkv-kkal való együttműködést célozza.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a veszprémi bérlakáshelyzetről kérdezte a polgármestert. Porga Gyula elmondta, áprilistól új rendszer szerint a VESZOL lakásügynökség dönt a bérlakásokról, és az igénylők élethelyzetéhez igyekszik lakást keresni. Április óta közel ötven igénylőt helyeztek el, többségükben bérlakásokban.

Sikeres pályázat esetén megújulhat a Brusznyai-emlékmű alatti földrézsű szegélye és növényzete  Fotó: Nagy Lajos

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) azt kérdezte, mekkora szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a veszprémi önkormányzatnak jövőre. (A terhet azoknak a településeknek kell teljesíteniük az állami fenntartásba kerülő iskolák működtetéséhez, ahol az adóerő-képesség meghaladja lakosonként a 32 ezer forintot.) Porga Gyula elmondta, mintegy 95 millió forint lesz a városra jutó szolidaritási hozzájárulás összege. A képviselők döntöttek arról, hogy pályázatot ad be az önkormányzat a Brusznyai-emlékmű környezetének rendbe hozására. A tervek szerint a szobor alapját alkotó földrézsűt újítják fel, kicserélik annak szegélyköveit, valamint új növényzetet telepítenek a szobor közvetlen környezetébe. A pályázaton elnyerhető maximális összeg két és fél millió forint, a támogatás vissza nem térítendő. Győztes pályázat esetén 2017. április 30-áig kell befejezni a felújítási munkálatokat.

Nem változnak a temetkezési díjak, miután a testület támogatta a köztemetők üzemeltetését végző VKSZ Zrt. javaslatát a kérdésben.

Az önkormányzat tulajdonában lévő valamennyi képzőművészeti alkotás a Művészetek Háza kezelésébe kerül, az intézmény egyetlen, egységes nyilvántartást vezet majd a művekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!