Hírek

2016.11.24. 08:01

Testületi ülés Veszprémben

Veszprém - A Brusznyai-emlékmű környezetének felújításáról szóló pályázatról és több rendeletmódosításról is döntenek a képviselők a veszprémi testületi ülésen csütörtökön.

Marton Attila

A napirendek tárgyalása előtt a képviselők négy interpellációt intéztek Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármesterhez.

Gertsmár Ferenc (LMP) interpellációjában arról érdeklődött, hogyan hozható összhangba a város céljaival – legyen sikeres kis- és középvállalkozói szektor – azzal, hogy a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy rendezvényen arra utalt, hogy a nagyvállalatok felé kell terelni a munkavállalókat. A képviselő azt is megkérdezte, milyen eszközökkel élt a városvezetés az elmúlt két évben a kis- és középvállalkozások helyzetének javítása érdekében.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester válaszában kiemelte, a város gazdasági szerkezete megfelelő. A megyeszékhelyen hatezer vállalkozás működik. A két legnagyobb cégnél mintegy háromezren dolgoznak, kilenc cég foglalkoztat több mint 250 munkavállalót, 55 társaság pedig 50 és 250 munkavállalót. Hozzátette, a szolgáltatóiparban dolgozik az aktív korúak több mint kétharmada. Megjegyezte, fontos cél, hogy bővítsék a kreatív ipar szereplőinek számát Veszprémben. A kkv-k támogatására működik egy vállalkozási közalapítvány, míg a Modern városok programban tervezett Iparos parki beruházás szintén a kkv-kal való együttműködést célozza.

Gertsmár Ferenc felhívta a figyelmet, egy gazdasági válság az autóiparra veszélyes igazán, a választ nem fogadta el. Porga Gyula viszontválaszában kiemelte, 2010 és 2015 között 15 százalékkal nőtt a helyi GDP, az ipari kibocsátás 40 százalékkal emelkedett.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a veszprémi bérlakáshelyzet kapcsán azt kérdezte a polgármestertől, hány önkormányzati bérlakás iránti kérelmet utasított el az önkormányzat, vagy annak cége 2016 első tíz hónapjában, és mik voltak az elutasítások legfőbb okai, valamint arról érdeklődött, készült vagy készül-e felmérés arról, hogy a bérlakások számát milyen arányban kellene megnövelni.

Porga Gyula polgármester elmondta, áprilistól új rendszer szerint döntenek a bérlakásokról. A VESZOL lakásügynökség fogadja be az igényeket, és az élethelyzethez igyekszik lakást keresni az igénylőknek. A szervezet mintegy ötven új bérleti szerződést kötött áprilistól, nagy részét önkormányzati bérlakásra. A városvezető elismerte, szűkös a bérlakásállomány, számuk egyelőre nem éri el a kétszázat.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) felvetette, a problémát a nagy foglalkoztatókkal közösen lehetne megoldani, a polgármester válaszát elfogadta.

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) két interpellációt intézett a polgármesterhez. Az elsőben arról érdeklődött, mekkora szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a veszprémi önkormányzatnak jövőre? (A terhet azoknak a településeknek kell fizetnie, ahol az adóerő-képesség meghaladja lakosonként a 32 ezer forintot.)

Porga Gyula elmondta, mintegy 95 millió forint lesz a városra jutó szolidaritási hozzájárulás összege, a választ Katanics Sándor elfogadta.

Katanics Sándor azt is kérdezte a polgármestertől, 2010 januárjától az önkormányzat, valamint annak intézményei végeztetett-e felújítási, beruházási vagy karbantartási munkálatokat a Min-Tech Kft.-vel, valamint arra is kíváncsi volt, mekkora összegekbe kerültek ezek a munkák.

Porga Gyula elmondta, írásban juttatják el az adatokat a képviselőnek, ahogyan ezt korábban Hartmann Ferencnek (Demokraták Veszprémért) is tették.

Katanics Sándor megjegyezte, ismeri a korábban kiküldött anyagot, de abban a kérdésében foglalt adatok nem szerepeltek.

Frissítés:

Nem változnak a temetkezési díjtételek, miután a testület támogatta a köztemetők üzemeltetését végző VKSZ Zrt. javaslatát a kérdésben.

2017. január 1-jétől a gyermekjóléti központ feladatait nem lehet társulási formában ellátni a jelenlegi szabályok szerint. Az intézményt jelenleg a veszprémi mellett további tíz önkormányzat működteti. A képviselők arról döntöttek, januártól a veszprémi önkormányzat lesz a fenntartó. Ha a törvényhez módosító indítvány érkezik, továbbra is a társulás működtetheti az intézményt.

Lemondott a VKSZ Zrt. felügyelőbizottságában betöltött tagságáról Molnár Dániel, helyére Varga Tamást választották meg a képviselők.

Módosították a településrendezési tervet a Pápai úton található egyik ingatlan esetében, ahol a családok átmeneti otthona és a drogambulancia is működik. A módosított övezeti előírás biztosítja a telken további bérlakások kialakításának lehetőségét.

Pályázatot ad be az önkormányzat a Brusznyai-emlékmű környezetének felújítására. A pályázaton elnyerhető maximális összeg két és fél millió forint, a támogatás vissza nem térítendő. Győztes pályázat esetén 2017. április 30-ig kell befejezni a felújítási munkálatokat.

Az önkormányzat tulajdonában lévő valamennyi képzőművészeti alkotás a Művészetek Háza kezelésébe kerül, az intézmény egyetlen, egységes nyilvántartást vezet majd a művekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!