Hírek

2016.11.20. 15:50

Tovább bővítették szaktudásukat

Az elmúlt három évben a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) szervezésében több mint ötszázan tették le a mestervizsgát. A legutóbb 13 szakma 69 képviselője vehette át a mesterlevelet.

A szakképzési rendszer, a szakképzett munkaerő a gazdasági fejlődés, a versenyképesség, illetve a társadalom kultúrájának rendkívül fontos összetevője. A gazdaság olyan munkaerőpiaci hátteret, szakképzett munkaerőt igényel, mely megfelel a változó, fejlődő műszaki, szakmai igényeknek, rendelkezik a szükséges elméleti tudással és gyakorlati jártassággal.

Mivel a diákok gyakorlati oktatását csak mesterlevéllel rendelkező oktatók végezhetik, a VKIK kiemelt szerepet vállalt mestertanfolyamok és vizsgák szervezésében. Ennek köszönhetően az elmúlt három évben több mint ötszázan tették le a mestervizsgát. A mesterlevél átadását minden alkalommal ünnepséggel tették feledhetetlenné.

A sikeres vizsgát követően olyan szakemberek, vállalkozók váltak mesterré, akik aztán majd a tanulók nevelésében is kiteljesíthetik tevékenységüket. Mindezt Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke fogalmazta meg a VKIK ünnepségén, amikor 13 szakma 69 képviselője vehette át a mesterlevelet. Jelezte, a szakképzési feltételek és a szabályozás nagyjából-egészéből megteremtette a lehetőségét annak, hogy hazánkban duális képzést végezzenek.

E tekintetben Európa legfejlettebb szakképzése irányába haladnak. Mivel azonban még az út elején járnak, van néhány kiigazítani való, amit a közeljövőben meg kell oldani.

Mesterleveleket adtak át a kamaránál Fotó: Penovác Károly

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntőjében kifejtette, a szakképzés és a gazdaság mindig vállvetve, egymás mellett működik. Akkor lehet jó szakképzésről beszélni, ha a gazdaság is jól működik.

Dr. Markovszky György kamarai elnök jelezte, mindannyian büszkék lehetnek, akik elérték ezt a címet. Ha újra akarjuk építeni a mester szó mögötti tartalmat, azt a tekintélyt, elismertséget, amit a mesterek hordoznak, akkor jó úton járunk - fogalmaz-ta meg.

Az újdonsült mestereket Pap Tamás, a pincér-mestervizsgabizottság elnöke is köszöntötte. Hangsúlyozta, az ember életében a tanulás nagyon fontos szerepet tölt be. A munkahelyi és a családi kötelezettségek mellett nem könnyű tanulni, komoly áldozatvállalás. Ez is növeli a cím értékét.


A mesterlevél átvétele dicsőség számukra, ugyanakkor hatalmas felelősség is, mondta az ifjú mesterek képviseletében felszólaló Paidl Péter (pincérmester).

Az alábbi szakemberekkel bővül a mesterek névsora:

Autószerelő: Barabás László, Bóka Norbert, Fedő László, Kovács Norbert, Kernya András István, Nyers Balázs, Resperger Roland, Sohár László, Somogyi József, Szakács Dávid, Szöllősi Tamás, Takács Péter Ákos.

Ács-állványozó: Luter Tibor.

Kereskedő: Kecskés Julianna, Kiss Barbara, Lukácsné Simon Orsolya, Pengő Rita, Szöllősiné Mátyás Anita, Véninger Katalin.

Szerszámkészítő: Naszádos Gábor, Németh Tamás Zoltán, Schmid Róbert, Tarcsa Attila.

Tetőfedő: Filus Róbert, Hersics Balázs, Illési Csaba, Kiss Krisztián, László Miklós, Tóth Béla, Zsárik Ferenc.

Bútorasztalos: Hornyák Csaba, Keresztes József, Keresztes Norbert.

Villanyszerelő: Ugrai István.

Cukrász: Bozsoki József Sándorné, Garabics Richárd.

Festő, díszítő, mázoló és tapétázó: Borbély Tamás, Császár Károly László, Fejes Gábor, Mecseki Mihály.

Kőműves: Benkő Zsolt, Fedő Róbert, Szórádi Béla, Tál Róbert, Vidákovics Ervin.

Pincér: Cserny Zsuzsanna, Deutsch Attila, Guba János, Jakab Attila, Paidl Péter kiválóan megfelelt Polgár Gergely Adrián, Biró Lajos, Elek Balázs, Filó Károly, Gurbács Péter, Hamrik Anita, Jenei László, Molnár Károly, Nikolics György, Spekhardtné Szarka Szilvia, Takács Richárd, Zádeczki Lajos.

Vendéglátásszervező-vendéglős: Domján Gábor, Hortobágyi József, Horváth József, Nagy Balázs, Simonfalvi Julianna Anikó, Szabó Bernadett.

Tovább gyarapodott a mesterek száma
Fotó: Penovác Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!