Hírek

2016.12.21. 09:45

Karácsonyra az utcára kerülhet a négygyermekes család

"Ne legyen sírás, rettegés, vita meg szomorúság! Ezt szeretnénk karácsonyra, nekünk ez lenne a legnagyobb ajándék!" - Ezt mondta könnyes szemmel négy gyerek a pétfürdői lakásban, ahol a családra kilakoltatás vár, lehetséges, még karácsony előtt.

Kovács Erika

Szomorú szemű gyerekek és még szomorúbb szülők nyitnak ajtót a pétfürdői, rendkívül egyszerű berendezésű lakásban a minap. Aztán a szülők könnyeikkel küszködve, a történtekbe szemlátomást beleroppanva nekikezdenek történetüknek: Báthory László és felesége, Zsuzsanna tíz évvel ezelőtt, 2006-ban 4,3 millió forint hitelt vett fel arra a lakásra, amelyben jelenleg is laknak, hogy a családnak albérlet helyett végre saját otthona legyen. Semmi más lehetőségük nem volt erre, segítséget ugyanis senkitől nem várhattak. -Kezdetben havi 28 ezer forintot fizettünk, amit tudtunk is törleszteni pontosan, minden hónapban, mondja László, aki akkoriban a honvédségnél dolgozott biztos állásban, felesége gyesen volt a legkisebb gyermekkel. Új otthonunkba 2006-ba költöztek be, akkor minden biztosnak, szépnek tűnt a család előtt.

Elmondják továbbá, hét éven át fizették a hitelt, aztán folyamatosan, és egyre nagyobb mértékben növekedett a törlesztés összege, 2010-re már elérte a 64 ezer forintot havonta. Ekkor László még a honvédségnél dolgozott, felesége is elhelyezkedett már, hiszen letelt a gyes, de a drasztikusan megnőtt összeget már nehezen tudták kifizetni. -2013-ig fizettünk, amit bírtunk, ugyanis közben megkerestük a bankot, és megállapodtunk arról, hogy fizetünk, amennyit tudunk, és minden hónapban kisebb-nagyobb összeget fel is adtunk, idézte fel a múltat a pár, hozzátéve:  csakhogy a törlesztésre, az alacsonyabb havi kifizetés miatt akkora kamat rakódott, hogy adódott arra is példa, a bank a férfi teljes fizetését levonta, és mivel a házaspár két fizetése egy számlára ment, volt úgy is, hogy mindkettejükét elvitte. Aztán olyan hónapok is adódtak, amikor családi pótlékból, 64 ezer forintból éltek hatan, ebből fizették ki a rezsit és vettek élelmet. - Hogyan éltünk, arról inkább ne beszéljünk, veti közbe sírja az asszony.

-Életünk a közelmúltban pecsételődött meg, amikor elárverezte a lakásunkat a bank faktoring cége, összesen 3,5 millió forintért, és hatvan napot adtak a kiköltözésre, folytatja László.

Közben az apa belebetegedett abba, hogy így élnek, így jártak, közben a sok hiábavaló küzdelemtől olyan egészségi állapota lett, hogy rokkantnak minősítették, többször járt gyógykezelésen. Jelenleg kézbesítőként dolgozik egy cégnél, és fizetésének a felét jelenleg a tartozás miatt vonják tőle, úgy, hogy már elárverezték az otthonukat.

László 36 éves, Zsuzsanna 34, négy gyermekük, 11 és 16 év közöttiek, diákok. Zsuzsanna egészségét is felőrölték az elmúlt évek, munkát nehezen tud vállalni. Ma hatan 120 ezer forintból élnek, és az elárverezett lakáson kívül még közel öt milliót követelnek tőlük. Azt mondják, napjaik fájdalommal, aggodalommal telnek, éjjel-nappal azon gondolkodnak, hogyan tovább, hogyan tudnának kilábalni ebből a borzalmas helyzetből? Azt mondják, innen ők csak az utcára tudnak menni négy gyermekükkel, mert még albérletbe sem tudnak költözni, ugyanis mindenütt kauciót kérnek, nekik viszont egyetlen fillér tartalékuk sincs.

A pétfürdői Báthory család rettegve néz a karácsony elé, nem tudják, mi lesz velük? Fotó: Kovács Erika

-Rettegünk, a karácsonyra nem merünk gondolni, mondja Zsuzsanna. Hozzáfűzi, három gyermekük szerencsére térítés nélkül eszik az iskolában, a nagyobbik már nem, ezért hármójukra kell főzni naponta, ők tésztát, krumplit meg zsíros kenyeret esznek.

-Karácsonykor mi lesz a menü, természetesen ugyanez? Ha egyáltalán lesz hol teríteni! – mondja sírva Zsuzsanna.

A családról a beszélgetés közben kiderül az is, hogy jószándékú, segítőkész emberek. Az apa feltehetően megmentette egy idős bácsi életét a minap, akit nagytestű kutyák támadtak meg az utcán, és László saját épségét kockáztatva segített a már vérző, idős embernek, akit már letepertek a kutyák. Nagyfia pedig korábban egy idős néni életét menthette meg Várpalotán, aki rosszul lett az utcán, elesett, megsérült, ő rohant oda hozzá, segített neki abban, hogy még jobban ne sérüljön meg, és azonnal hívott mentőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!