Hírek

2017.01.26. 16:40

A közlekedésről időseknek

Pápa - A 2016-os esztendőben a gyalogos-átkelőhelyeken történt gyalogoselütések többsége a gépkocsivezetők hibájából következett be a pápai járásban - tudtunk meg Varga Balázs rendőr alezredesről, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől a Huszár Közösségi Házban tartott előadása alkalmával.

Polgár Bettina

A kerékpáros, illetve a gyalogos közlekedés állt a figyelemfelhívó, preventív célt szolgáló esemény középpontjában, melyre ez alkalommal az időseket várták. - A 2016-os évben a rendőrség kiemelt feladata volt, hogy megszólítsuk a gyermekeket és az időseket a kerékpáros, illetve gyalogos közlekedéssel kapcsolatosan.

A tavalyi esztendőben számos előadást tartottunk, ugyanakkor sajnos el kell mondanom, hogy nem dőlhetünk hátra, és nem lehetünk nyugodtak, hiszen idén is történt már mind kerékpáros-baleset, mind pedig gyalogoselütés. Ezért ezt a prevenciós programot folytatni kívánjuk 2017-ben is - hangsúlyozta Varga Balázs.

A Huszár Közösségi Házban tartott előadáson a rendőr alezredes az elmúlt időszak baleseteinek tanulságait beszélte meg az idősekkel. - A balesetek vizsgálata során arra a következtetésre jutottunk, hogy azok elsődleges oka legtöbbször az emberi mulasztás, illetve a figyelmetlenség - magyarázta Varga Balázs.

- A gyalogosok figyelmét mindenképpen fel kell hívnunk arra, hogy a gyalogátkelőhelyen történő átkelés is rejt magában bizonyos veszélyfaktorokat. Előfordulhat, hogy a gyalogos körülnézés nélkül lép le a gyalogátkelőhelyre, hiszen úgy tudja, hogy neki van elsőbbsége a gépkocsivezetővel szemben. A gépkocsivezetők pedig gyakran nem megfelelő körültekintéssel közelítik meg a gyalogátkelőhelyet. Ezért fontosnak tartom, hogy a jövőben a gyalogosok mellett a gépjárművezetőket is megszólítsuk a gyalogos közlekedéssel kapcsolatban is - magyarázta a rendőr alezredes.

- Balesetveszélyt jelenthet, ha a járművezető szemébe süt a nap, ilyenkor csökkenteni kell a sebességet, hogy bármilyen felbukkanó akadály előtt biztonságosan meg tudjunk állni - mutatott rá a közlekedésrendészeti osztály vezetője. Varga Balázs elmondta, ha elsőbbségünk is van a KRESZ szerint, ez a gyakorlatban csak akkor valósul meg, ha a közlekedők meg is adják.

- Fontos felhívni a gyalogosok figyelmét: csak abban az esetben lépjenek le az úttestre, még gyalogátkelőhelyen is, ha meggyőződtek arról, hogy a járművezető részükre az elsőbbséget meg akarja adni, illetve meg tudja adni. Amennyiben a gyalogosok azt észlelik, hogy részükre a járművezető az elsőbbséget nem adja meg, akkor ne kockáztassanak, és várják meg, amíg a gépkocsivezető a járművével továbbhalad - hangsúlyozta.

- A 2016-ban bekövetkezett közlekedési balesetek vizsgálata során megállapítottuk, több baleset hátterében az áll, hogy a kerékpárosok nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak, ennek következtében pedig a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotba kerültek. A köztudatban az él, hogy a kerékpáros bizonyos mennyiségű alkoholt fogyaszthat, mégis minden előadáson arra hívom fel a figyelmet, hogy a saját biztonsága érdekében lehetőleg ne kerékpározzon, aki alkoholt fogyasztott - emelte ki a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!