Hírek

2017.01.09. 20:10

A vad is enni kér

Veszprém - Az etetés a minőségi vadgazdálkodás egyik alapvető feltétele.

Molnár Sándor

A vadászok egész évben nagy gondot fordítanak erre. Különösen fontos ez a mostani nagy hidegekben.

A Bakonyerdő Koloska-völgyi vadasparkjában Tóth Péter kerületvezető erdész a szarvasokat eteti
Fotó: Sági Ági

- Sokkal több élelemre van szüksége ilyenkor a vadnak, mert a létfenntartása mellett a hőháztartását is rendben kell, hogy tartsa. Ilyenkor rásegítünk a táplálékukra. Van, aki csak szemestakarmányokat, kukoricát, egyebeket ad nekik, jobb helyeken lédús takarmányokat (cukorrépa, siló, répaszelet, alma) raknak ki az etetőhelyekre, még akkor is, ha most a hidegben csonttá fagy, az állatok elszopogatják. Hetente minimum egyszer, de akinek módja van rá, az heti kétszer-háromszor is etet - mondja Baracskay Lajos megyei fővadász.

Vannak erdei, mezei források, amik nem fagynak be, ott folyadékhoz jutnak az állatok. A só szintén fontos, azt folyamatosan vinni kell nekik. A silót is sózzák, hogy ne fagyjon össze. Élettani hatása van, fontos az étvágy és a vízfelvétel miatt. A vad, ha viszonylag jó kondícióval is érkezett a télre, akkor is veszít a súlyából. Ha nincs etetés, akkor legyengülhet. Zömük télen vemhes, ezért sűríteni kell az etetőjáratokat. Inkább keveset tesznek ki, de többször, a lényeg az, hogy folyamatosan legyen kint eleség - fűzi még hozzá a fővadász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!