Hírek

2017.01.29. 13:24

Lékhorgászat a Tanki-tavon

Veszprém-Kádárta – Nincsen rossz idő, csak nem megfelelő ruházat. A fogás lehetősége mindig benne van a pakliban, de a társaságért, a friss levegőért, a hangulatért jön ki az ember – vélekedik Horváth László.

Molnár Sándor

Mínusz 8 fok körüli hőmérséklet, egy tucat parkoló autó, bográcsban rotyogó forralt bor, és a tűz mellett beszélgető emberek csoportja fogad a Tanki-tó partján. A magántulajdonban lévő tó jege 25-30 centiméteresre fagyott. Ideális a környezet és a körülmények egy kis hétvégi horgászathoz.

A Facebook-on és a horgász boltban hirdették meg a szervezők a vasárnapi kádártai lékhorgászatot. A megrögzött pecások számára kihagyhatatlan egy ilyen lehetőség, tudom meg az egyik szervezőtől Molnár Gábortól.

Évente körülbelül 20 mázsa halat telepítenek a tóba. Főleg pontyot, mert a keszeghez nehéz hozzájutni. A harcsát, a csukát, és a süllőt nem kellett telepíteni, ezek a fajok honosak a tóban . Kárász és apró halak is régóta vannak itt, tájékoztat Pap Tamás a Tanki-tavi Sport és Horgász Közhasznú Egyesület elnöke. Elmondja még, hogy lehet korcsolyázni is a tavon, a hideg miatt készültek forralt borral, ő maga meg nem fázik, mert folyamatosan fát fűrészel, hogy ébren tartsa a tüzet.

Az egyik helyi horgász örül a lékhorgászat lehetőségének, mert ritkán adódik ilyen, legutóbb körülbelül öt éve volt itt rá mód. –  Lékfúróval fúrtam 13-14 centiméter átmérőjű lyukat, a többiek láncfűrésszel vágták ki a 40-szer 40-es, vagy 50-szer 50-es léket. Mindenki rablóhalazik, nem megyünk békés halra, mert annak kicsi az esélye ilyenkor. Megpróbálunk csukát, vagy süllőt fogni. Az esély a fogásra 50 százalék, vagy lesz, vagy nem – ez a két lehetőség.  Tél van, a hideg nem zavar, sokat vagyok kint. A hangulat, meg a társaság miatt vagyok itt. Javarészt helyi lakosok vagyunk, most adódott ez a lehetőség – meséli Haizler Mihály.

A Veszprémből érkezett László számára a legnagyobb problémát a csalihal előteremtése, illetve megkeresése jelentette, mert az új balatoni rendelet miatt a környéken nincs is igazán. Ajkáról beszerzett, illetve a múlt heti Velencei-tavi horgászatból megmaradt csalihalakkal dolgozik.

– Négyévszakos horgász vagyok, alig vártam már, hogy olyan vastag legyen a jég, hogy szabályosan, emberi életet nem kockáztatva ki tudjunk jönni. Kis kárászokkal próbálom meg becsapni a csukákat. Egyelőre több-kevesebb sikerrel. Apróbb kapások voltak, most várom, hogy végre eltűnjön az úszó a jég alatt – foglalja össze a mai nap lényegét Horváth László

Deményi Péter Veszprémből érkezett és éppen korcsolyát húz a lábára. Mint mondja korcsolyázni jégen lehet, sport ez is. Gyorsabban át tudja nézni a lékeket korcsolyával a lábán, és nagyobb területet tud így bejárni. Ráadásul élvezi is. Ezt alátámasztandó, meglepetésemre egy jégtáncos ügyességével száguldozik és forgolódik a jégen.

11 óra tájban, szülői kísérettel megjelennek a gyerekek is. Hoztak hoki ütőt is, és vidáman tologatják egymást egy fém horgász székben, amely átmenetileg fakutyává változott a jégen. Ha az időjárási körülmények megengedik a lékhorgászatot megrendezik jövő vasárnap is a Tanki-tavon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!