Hírek

2017.01.30. 16:46

Meleg víz és fűtés nélkül a panellakók: kitől remélhetik a segítséget?

Két hónapja akadozik a melegvíz,- és a fűtésszolgáltatás Veszprémben a Cholnoky utca 11/A-ban, 16-18 fok Celsius körüli a hőmérséklet a lakásokban, de megoldás egyelőre nincs a problémára.

Ebben a városrészben nem alakítottak ki hőközpontot, amikor ezeket a lakóházakat felépítették 35 éve, tehát egyedi tetőtéri kazánokkal oldják meg a fűtést.

Az érintett tömbnek, "csak" az egyik lépcsőházában jelentkezett a hiba
Fotó: google

Közel két hónappal ezelőtt az Ady Endre utcában történt egy csőtörés, aminek következtében rozsdás, iszapos, szennyezett folyadék került a rendszerbe, ez okozta a gondot a Cholnoky utca 11/A-ban. (Érdekes és szerencsés hogy "csak" az A lépcsőházat érinti a probléma, a B-ben zavartalan az ellátás.)

Az 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Mitev Hrisztó elmondta a veol.hu-nak, hogy a meleg víz és a fűtés a ház tetején lévő kazánból ered, de külön rendszeren. Ebben a kazánban lévő elemeket kellene most kitisztítani, hogy orvosolják a problémát, de ehhez (legalább) két napra teljesen szüneteltetni kellene a szolgáltatást, ami a hetek óta tartó extrém hidegben megfontolandó. Így megkérdezték a lakókat minap, hogy vállalják-e hogy két teljes napig meleg víz és fűtés nélkül legyenek, de a 39 lakásból az otthon tartózkodók közül 27-en a „Kazán soron kívüli leállítását” nem vállalták.

Rizikós a dolog, ugyanis nem biztos, hogy két nap kihagyás után a rendszer elindulna. A hideg időben az elfagyás veszélye is benne van a pakliban, akkor pedig ki tudja, mikor sikerülne a helyreállítás. Azzal mindenki tisztában van, hogy a  rendszer kitisztítása csak átmeneti megoldás lenne, hogy megelőzzék a későbbi hasonló eseteket, a kazánok cseréjére lenne szükség, ami azonban igen költséges, az „A” és a „B”  épületen lévő kazánok esetében körülbelül 36 millió forint, és akkor még nem esett szó arról, hogy a házban idén januárig 20,7 millió forintos tartozást is felhalmoztak, mivel néhány lakás nem fizette a közös költséget, és a kitisztítás költségei is a lakókra maradnak majd.

Somodi Ferenc üzemmérnökségvezető a veol.hu-nak elmondta, a Bakonykarszt Zrt. Veszprémi Üzemmérnökségének nincs kompetenciája az ügyben, mivel az ivóvíz szolgáltatást nem érinti az ügy.

A megjelent hírekre reagálva megkereste a lakásszövetkezetet egy kiskunlacházi szakember, aki hétfőn ellátogatott Veszprémbe, hőfényképezést végzett, végül egy vegyszeres megoldást javasolt. Erről még várják az árajánlatot a szövetkezetnél, ennek függvényében döntenek majd, de a jelen állás szerint a szakemberek kivárják, míg kicsit enyhül az idő, és akkor tisztítják meg a rendszert két napos leállással, addig is kérik az érintett lakók türelmét és megértését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!