Hírek

2017.02.01. 21:30

Az ÁSZ ellenőrizte a Laczkó Dezső Múzeum gazdálkodását

Veszprém - Az Állami Számvevőszék a Laczkó Dezső Múzeum gazdálkodását vizsgálta, több javaslatot fogalmazott meg, amelyekre intézkedési tervet kell készíteni.

Balla Emőke

Befejezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő gazdálkodási tevékenységének ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a múzeumnál kialakított irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást.

A múzeum pénzügyi és vagyon-gazdálkodásának ellenőrzése 2011-re nem volt végrehajtható, 2012-re pedig hiányosan álltak rendelkezésre a dokumentumok. A pénzügyi és vagyongazdálkodás 2013- 2014 között nem volt szabályszerű. A múzeumnál az alaptevékenység részét képező kulturális javak szabályszerű nyilvántartásáról nem gondoskodtak, a kulturális javak állományvédelme és vagyonbiztonsága a kölcsönzéseknél nem volt biztosított. A múzeum az integritás szemlélet érvényesítése érdekében nem intézkedett.

Az ÁSZ megállapította, hogy a múzeumnál nem volt átlátható, ellenőrizhető a közpénzfelhasználás Fotó: Penovác Károly

A Laczkó Dezső Múzeumnál az irányító szervi hatásköröket 2011. december 31-ig a megyei önkormányzat közgyűlése, 2012. december 31-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2013. január 1-jétől a város önkormányzatának közgyűlése gyakorolja. A középirányító szervi feladatokat 2012-ben a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ látta el.

A múzeum pénzügyi, gazdálkodási feladatait 2011-ben a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal, 2012-ben a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ végezte, 2013-ban és 2014-ben a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet látta el.

A múzeum teljesített bevétele 2014-ben 430,7 millió forint, teljesített kiadása 400,8 millió forint volt.

Jelentősen javult a szabályozottság

„A múzeum a hiányzó szabályzatait 2014-ben kisebb hiányosságokkal elkészítette, ezáltal szabályozottsága jelentősen javult” - szerepel még a közleményben. A múzeum úgy véli, hogy a 2014. július 1-je után elkezdett igen komoly, sokrétű munkát – amely arra irányult, hogy a múzeumban tapasztalható hiányosságokat felszámolja – az ellenőrző szerv is pozitívan értékelte. A vizsgált időszak félévi eredményei már ekkor megmutatkoztak, de a munkát tovább folytatják, amelyet a korábban nem tervezhető ÁSZ-vizsgálattól függetlenül kezdtek el. Remélik, hogy az ÁSZ utóvizsgálata a feltárt összes hiányosság rendezését konstatálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!